Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Post 14 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Must-see: 5 films en series die níet het stereotype van zwarte mensen volgen

Zo, 2020 is ons het jaartje wel. Waar tante corona roet in het eten heeft gegooid wat betreft festivals en andere feestjes, is dit jaar ook een groot leermoment geweest. Het is tijd voor actie, we moeten van ons laten horen voor de black community. Podcasts luisteren, boeken lezen en films kijken is een eerste stap om meer te weten te komen over racisme. Een volgende stap is om naar films en series te kijken waarin zwarte mensen een andere rol spelen dan het stereotype.

De zwarte vrouw die als boze vrouw wordt neergezet, of zwarte mannen die heel mannelijk worden geportretteerd of als (toekomstig) crimineel. Vaak spelen zwarte mensen een bepaald stereotype in films en series. En daar moet verandering in komen.

Stereotype van zwarte mensen in films en series

De lijst met films en series waar zwarte mensen geen stereotype in spelen is helaas maar kort. Sterker nog, VOX Cinemas
hield in 2016 een onderzoek waaruit bleek dat bendeleden en andere criminele rollen werden vervuld door zwarte acteurs.

Rollen als arts werden voor negen procent vervuld door zwarte mensen, en pilotenrollen werd voor drie procent gespeeld door een zwarte acteur. Denk ook maar eens na hoeveel zwarte Disney-prinsessen er zijn tegenover de hoeveelheid witte prinsessen. En wanneer komt er een seizoen Bachelorette met een zwart persoon?

Tuurlijk kun je ook best genieten van enkele zwarte personages die je op tv of in films ziet, maar het is ook belangrijk dat zwarte mensen worden gerepresenteerd als artsen, advocaten, ontwerpers, romantici, zoals het er in de echte wereld ook uitziet. Deze vijf films en series volgen níet het stereotype van zwarte mensen.

1. Raising Dion – Netflix

De serie Raising Dion is geproduceerd door acteur Michael B. Jordan, die zelf ook in de serie is te zien als overleden vader van de 7-jarige Dion. Dion heeft superkrachten en woont alleen met zijn moeder Nicole, wie hem probeert te beschermen voor de boze buitenwereld.

2. Black-ish – Hulu en Videoland

Black-ish is een sitcom waar regelmatig belangrijke onderwerpen aan bod komen, zoals het politiegeweld in Amerika. De familieman Andre Johnson probeert zijn kinderen die voornamelijk opgroeien in een witte buurt iets bij te brengen over de zwarte cultuur.

3. Pose – Netflix

Pose is een ode aan de LGBTQ-gemeenschap. Het speelt zich af in de jaren tachtig in New York, waar (zwarte) mensen (van de LGBTQ-gemeenschap) de ballroomwereld in wilden, terwijl ze constant in strijd waren met hun families en de samenleving die ze als minder beschouwd. De cast zit vol met people of color.

4. Candy Jar – Netflix

Zin in een romcom? Dan is Candy Jar de perfecte film om te kijken. Twee uitblinkende scholieren staan constant in concurrentie met elkaar tot ze moeten samenwerken in een debatteam. Je raadt het al, ze gaan van vijanden naar lovers.

5. Grown-ish – Hulu

Grown-ish is een spin-off van de sitcom Black-ish. Het gaat over Zoey, de oudste van de Johnson-familie die steeds zelfstandiger wordt. School, liefde, vriendschappen, volwassenheid: alles komt aan bod in deze serie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.