Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Food 11 jul 2020
Leestijd: 5 minuten

Gezond eten moeilijk? 11 tips die je helpen gezonde keuzes te maken

Gezond eten is een kwestie van doen. Je moet soms alleen net even de juist tips en tricks weten die je op weg helpen. Daarom hebben we de 11 tips om gezonder te eten voor je op een rij gezet.

Wedden dat je na een tijd gezond eten merkt dat je meer energie krijgt, je huid ervan opknapt en ook gemotiveerder raakt om gezond te blijven eten? Deze tips omtrent gezond eten en leven geven je de kickstart die je nodig hebt.

1. Ga voor meer groenten

Dat groenten gezond zijn, hoeven we je hopelijk niet meer uit te leggen. Volgens het Voedingscentrum moeten we zo’n 250 gram groente per dag eten, maar er zijn ook voedingscoaches die zeggen dat daar nog wel een schepje bovenop kan.

Hoezo? Groentes brengen je veel vezels (goed voor je darmen!), vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren en verzadigd te raken.

Probeer gedurende de dag meer groenten te eten. Voeg ze toe aan je ontbijt (door je smoothie, in je havermoutje of op je boterham), eet ze tijdens de lunch, snack wat worteltjes tussendoor en maak een voedzame avondmaaltijd met, jawel, groenten in de hoofdrol.

2. Ga voor genoeg fruit

Naast groente krijgen we vanuit het Voedingscentrum ook de opdracht om 2 stuks fruit per dag te eten. Dat klinkt makkelijk, maar is lang niet voor iedereen even goed te doen.

Fruit zit bomvol vitaminen, mineralen en antioxidanten die je lichaam beschermen. Daarnaast zijn ze rijk aan – daar heb je ze weer – vezels. Echte gezondheidsbommetjes dus.

Tip: scoor een mooie fruitschaal voor jezelf en vul die elke keer met lekker fruit. Zorg wel dat je afwisselt in het fruit dat je eet, zodat je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Oh, en diepvriesfruit doet absoluut niet onder aan normaal fruit. Gooi dus ook je vriezer lekker vol. Handig voor je smoothie.

3. Ontzeg jezelf niks

Ga niet direct bij de pakken neer zitten als je een keer een ongezonde keuze maakt. Sterker nog: door jezelf ongezonde dingen compleet te ontzeggen, wordt de drang ernaar waarschijnlijk alleen maar groter.

Als je jezelf toestaat af en toe iets ongezonds te eten, hou je het makkelijker vol om op de lange termijn overall gezond te blijven eten.

Vaak wordt hiervoor de 80/20-regel aangehouden: 80 procent van de tijd maak je gezonde keuzes en 20 procent van de tijd kies je iets ongezonds.

4. Kies voor volkoren

Kies je vaak voor witte rijst, wit brood of witte pasta? Schakel over op de volkoren variant. Volkoren producten bevatten meer vezels en zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft (en dus minder cravings krijgt).

Ook vind je in volkoren producten veel ijzer en B-vitamines. En daar kunnen wij vrouwen wel wat extra van gebruiken!

En ook hier geldt weer: blijf afwisselen tussen de verschillende producten. Eet de ene dag volkoren pasta en kies voor de volgende dag voor (zoete) aardappel of volkoren rijst.

5. Ga voor volwaardige gerechten

Een volwaardig gerecht bestaat uit de juiste verhouding tussen voedingsstoffen. Zorg dat je elke maaltijd eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten binnenkrijgt.

6. Eet voldoende vezels

Je hebt het woord al een aantal keer voorbij zien komen, maar toch gooien we ‘m er nog een keer in. Vezels zijn belangrijk, omdat ze je darmflora gezond houden en zorgen voor een vol gevoel.

Als je genoeg vezels binnenkrijgt, ben je dus langer verzadigd en kom je minder snel in de verleiding om naar iets ongezonds te grijpen.

Vezels vind je in – we kunnen het rijtje niet vaak genoeg opdreunen – volkoren producten groente, fruit, peulvruchten, nootjes, zaden en pitten.

7. Drink genoeg water

Water drinken is sowieso goed om je lijf te helpen afvalstoffen af te voeren, maar het is ook belangrijk om voldoende water te drinken als je veel vezels eet. Het zorgt ervoor dat je een soepele ontlasting hebt (wel zo fijn).

8. Leer te luisteren naar je lijf

Gezond eten gaat niet om meer of minder eten, maar om ervoor te zorgen dat je lijf de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft.

Zie je eten als iets wat je lichaam voedt, dit zorgt er automatisch voor dat je makkelijker voor gezond eten kiest en de ongezonde keuzes links laat staan.

Probeer daarnaast goed naar je lichaam te luisteren. Merk op of je daadwerkelijk honger hebt, of je gewoon wat wilt eten uit verveling.

9. Varieer!

Ook dit heb je al een aantal keer voorbij zien komen, maar benoemen we graag nog even apart. Zorg voor genoeg variatie in je eetpatroon.

Ontbijt je vandaag met (plantaardige) yoghurt, muesli en fruit, ga morgen dan voor een bakje havermout met chiazaad en de daaropvolgende dag een groene smoothie.

Op die manier krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen en dat houdt je lijf en darmflora gezond.

10. Kies vaker plantaardig

Help jezelf en de wereld een handje door vaker voor vegetarisch of veganistisch te kiezen. Ga voor peulvruchten, noten, zaden en pitten, paddenstoelen, tofu, tempeh… de keuze is reuze!

11. Kauw goed

Yes, ook hoe je jouw eten kauwt speelt een rol in een gezonde levensstijl. Door beter en meer op je eten te kauwen, krijgen je darmen de kans om meer voedingsstoffen uit het eten op te nemen in je lichaam. Hoe beter je kauwt, hoe beter je je lijf dus voedt met goede stoffen.

Tip: maak van het eten echt een momentje. Eet niet achter je laptop of voor de tv en laat ook je telefoon even voor wat het is.

Door rustig en geconcentreerd te eten, geniet je meer van je maaltijd, voel je je verzadigder en zul je merken dat je langzamer eet en beter kauwt.

Meer tips om gezonder te eten:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.