Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Food 7 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Wil je afvallen? Deze gezonde tussendoortjes mag je de hele dag door eten

Het nieuwe jaar is begonnen, dus er zijn veel mensen die hun goede voornemens doorzetten. Gezonder eten en afvallen is zo’n voornemen dat elk jaar weer terugkomt. Ben jij hier ook mee bezig? Van deze gezonde tussendoortjes mag je altijd eten.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Afvallen door gezonde tussendoortjes

Afvallen moet je nooit om de verkeerde redenen doen. Maar merk je dat je iets té vaak grijpt naar een KitKat als tussendoortje in plaats van bijvoorbeeld een stuk fruit? Dat is iets waar je makkelijk wat aan kan doen. Afvallen is namelijk 80 procent voeding en 20 procent beweging.

De beste manier om af te vallen, is dus door gezond en gevarieerd te eten. Af en toe iets lekkers mag natuurlijk altijd, zolang de balans maar duidelijk is. Van gezonde tussendoortjes word je namelijk niet dik. Integendeel zelfs, gezonde tussendoortjes zorgen er juist voor dat afvallen sneller gaat en je je gewicht onder controle houdt.

Een tussendoortje zorgt er namelijk voor dat je lichaam weer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt en je er weer tegenaan kan tot de lunch of het avondeten. Eet je niet af en toe iets tussendoor, dan is de kans heel groot dat je bijvoorbeeld tijdens je lunch veel te veel gaat eten.

Daarnaast is een tussendoortje goed wanneer je bezig bent met afvallen omdat het de verbranding op gang houdt. Genoeg redenen om je KitKats af en toe te vervangen door iets gezonds. Van deze gezonde tussendoortjes mag je altijd eten.

1. Gemengde ongebrande noten

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat noten super voedzaam en vullend zijn. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken die aantonen dat het eten van bepaalde noten helpt bij afvallen (als je het met mate eet natuurlijk).

Er zitten super veel gezonde vetten, eiwitten en vezels in noten. In dertig gram zitten zo’n honderdtachtig calorieën, dus je moet niet teveel nemen (één handje is perfect). Daarnaast kan je ze gewoon in je tas bewaren, dus zijn ze perfect als tussendoortje op werk.

2. Kwark

Ook kwark is een goede optie als verantwoord tussendoortje. Het zit namelijk vol met eiwitten en weinig calorieën en vet. Perfect voor tussendoor en ook als je dus een koolhydraatarm dieet volgt om af te vallen, mag je dit altijd eten.

Koop een bakje kwark, gooi er wat van die gezonde noten en besjes in en je bent klaar. Kwark zorgt ervoor dat je vet verliest en je spieren behoudt, het stilt de trekt, je weerstand vliegt omhoog en het helpt bij het herstel van je spieren na het sporten. Win-win situatie dus.

​3. Bananenpannenkoekjes

Het kost iets meer tijd om te maken dan kwark of noten, maar het is wel mega goed voor je. Eieren zijn altijd goed en je kan er vanalles mee maken, waaronder deze gezonde pannenkoeken. Mix een eitje met banaan en voeg wat kaneel toe voor de smaak.

Maak hier een beslag van, bak de pannenkoeken, stop ze in een doosje en eet ze op werk of school als tussendoortje. Super lekker en helemaal niet dikmakend.

4. Rijstwafels

Rijstwafels zijn ook ideaal om gedurende de dag af en toe te eten. Ze bevatten helaas niet super veel voedingsstoffen, maar ze zijn wel erg laag in calorieën. Er zitten geen toegevoegde kleur- of smaakstoffen in rijstwafels en je kan er eindeloos mee variëren.

Eet de rijstwafels zonder beleg of met gezonde dingen zoals avocado of Hüttenkäse en je hebt een heerlijk tussendoortje. Probeer die enorme laag Nutella op de rijstwafels te vermijden, want dat helpt nou net niet bij afvallen.

5. Geroosterde kikkererwten

Ook kikkererwten zijn super gezond en kunnen helpen bij afvallen. Ze zitten boordevol eiwitten en vitamine-B. Om zo een handje kikkererwten te eten, is niet bepaald smakelijk. Maar als je ze roostert in de oven en er een beetje kaneel en honing overheen gooit, zijn ze super lekker.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.