Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 27 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

5 plekken op kantoor waar de griep zeker weten rondhangt en die je dus moet vermijden

Maart is een maand om naar heel veel dingen uit te kijken: de koude maanden zijn voorbij, het is bijna lente en het is langer licht. Maar er is één ding die al deze leuke plannen totaal kan verpesten: de griep. En de grootste bron van de griep is het kantoor waar je vele uren per week spendeert.

Om te voorkomen dat je ziek in bed ligt is het belangrijk dat je de rondhangende griepbacillen op kantoor vermijdt.

Hoe krijg je de griep?

Voordat je totaal in paniek je handen gaat desinfecteren, is het belangrijk om te beseffen dat je de griep niet kunt krijgen door huid-op-huid contact met anderen. Volgens het Centre for Disease Control and Prevention maak je de meeste kans om besmet te raken door het niezen en hoesten van anderen. Ook het praten met mensen die de griep hebben verhoogd de kans op besmetting. Dat is een mooi excuus om even totaal niet sociaal te zijn.

Daarnaast blijven de griepbacillen maar een paar uur in de lucht hangen, dus als je zieke collega je een high-five geeft betekent dat niet dat je morgen meteen ziek in bed ligt. Wél betekent het dat je meteen je handen moet wassen.

Als je geen zieke collega’s hebt (wat wij ons in deze tijd van het jaar niet kunnen voorstellen) is het alsnog goed om rekening te houden met plekken op kantoor waar de griep rondhangt. Wij geven je de vijf plekken die je het beste kunt vermijden de komende tijd.

1. De lunchruimte

De lunchruimte is een walhalla voor griepbacillen. En dat is niet zo gek, want besef je maar eens hoeveel mensen er elke dag in en uit de lunchruimte gaan. Een onderzoek van Microbac Laboratories toonde aan dat het vrouwentoilet en de lunchruimte de twee meest onhygiënische plekken op kantoor zijn. In deze ruimten hangen zo’n vijftig tot honderdvijftig keer zoveel bacteriën rond als in andere plekken. Yikes.

Het is daarom erg belangrijk dat je na het verlaten van deze ruimtes je handen goed wast, zeker voordat je gaat eten of aan je gezicht zit. Na het zien van deze resultaten rennen wij in ieder geval nog een keer naar de wasbak.

2. Traprelingen

Deze is ook niet zo verrassend, want traprelingen worden dagelijks door honderden mensen gebruikt. Traprelingen bevatten doorgaans veel bacteriën en griepbacillen en moeten dus vermeden worden waar het kan. Goed nieuws: als de traprelingen van staal zijn, hebben de bacillen niet lang te leven.

3. Je toetsenbord

In verschillende studies kwam naar voren dat je toetsenbord veel bacteriën, bacillen en virussen bevat. Chris Mason, geneticus en onderzoeker voor CBS News, zegt dat toetsenborden het hoogst scoorde van alle plekken op de werkvloer. Haal de desinfecterende doekjes maar in huis, want je moet je toetsenbord eigenlijk elke dag desinfecteren om het risico op besmetting met 91% te verminderen. Een desinfecterende handgel helpt ook om ervoor te zorgen dat je jezelf niet besmet.

4. Gedeelde koffie-apparaten

Gedeelde koffie-apparaten bevatten soms meer bacteriën dan een wc of deurklinken. Ew. Dat betekent natuurlijk niet dat je je dagelijkse dosis koffie voortaan moet overslaan, maar je wel even met de office manager kunt checken of het apparaat goed gedesinfecteerd wordt. Je kunt natuurlijk ook een koffietje halen of meenemen.

5. Elke telefoon

Het zal je vast niet verrassen, maar ook onze telefoons zitten vol met bacillen. Volgens onderzoekers van the University of Arizona bevat de gemiddelde telefoon tien keer zoveel bacteriën als een wc-bril. Yikes. Heb jij je telefoon recent nog even gedesinfecteerd? Als je het überhaupt wel eens hebt gedaan. Vanaf nu vaker een desinfecterend doekje over je favoriete gadget halen om de bacteriën er af te poetsen.

En nu natuurlijk maar hopen dat je geen griepje oppakt tijdens de eerste lentedagen. Met deze tips komt het vast helemaal goed en ben jij office proof.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.