Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Nieuws 17 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Het Willow Project: kunnen we er nog iets tegen doen?

Misschien heb je al eens van het Willow Project gehoord, misschien ook niet. Maar zodra je het plan hoort, denk je meteen ‘wat een slecht idee’. Toch is het project in maart goedgekeurd – tot ons grote verdriet. Wij leggen je uit waarom dit zo’n probleem is en wat we er met z’n allen tegen kunnen doen.

Want dit gaat serieuze impact op het milieu hebben. TikTok staat al vol met video’s over het Willow Project, dus wij beantwoorden al je vragen. En vooral de belangrijkste vraag: wat kunnen we doen vanuit Nederland?

Wat is het Willow Project?

Het Willow Project van ConocoPhillips is een grootschalige en decennialange oliebooractie op de Noordelijke helling van Alaska in het Nationale Petroleumreservaat, dat eigendom is van de Amerikaanse regering. In maart is het controversiële plan van ConocoPhillips goedgekeurd, ondanks al het verzet dat er tegen het plan was.

Om het even kort uit te leggen: Amerika heeft Alaska dus verkocht, om meer olie te winnen. En natuurlijk om er vies veel geld mee te verdienen, want de olie van Alaska zal niet goedkoop zijn geweest. Met de goedkeuring van Biden, kan het boren gaan beginnen. Wanneer dit zal plaatsvinden is nog niet duidelijk.

@dw_planeta

The Biden administration has approved a controversial Willow oil project in Alaska. It’s the largest proposed oil drilling on U.S. public land and the biggest oil field in Alaska in decades. Its emissions would be equivalent to adding two million gas cars to the roads each year. #willow #willowproject #alaska #biden

♬ Breaking News Background Music (Basic A)(1001538) – LEOPARD

De vele redenen waarom dit een heel slecht idee is

Na het lezen van bovenstaande alinea, denk vraag jij je waarschijnlijk af of de VS in z’n eentje een keuze mag maken die de rest van de wereld aangaat. Nou, blijkbaar wel. Naast alle ethische argumenten tegen, zijn er ook een aantal wettelijke argumenten tegen het Willow Project. Earthjustice liet aan CNN weten dat zij een aanklacht aan het voorbereiden zijn.

De voornaamste reden waarom het Willow Project tegengehouden moet worden, is natuurlijk het gevolgd dat het zal hebben voor het klimaat. We bevinden ons nu al in een klimaatcrisis, maar het Willow Project gooit nog wat extra olie op het vuur – pun intendet. 

Het boren in Alaska staat gelijk aan de uitstoot van 2.000.000 extra benzine-auto’s op de weg, per jaar. Naast de bezorgdheid over een snel opwarmend Noordpoolgebied, zijn groepen ook bezorgd dat het project de habitat van inheemse soorten kan vernietigen en de migratiepatronen van dieren, waaronder kariboes, kan veranderen.

@daveindercomar

The Willow project sets the stage for future oil and gas projects in the Arctic and will create a significant source of greenhouse gas emissions. #climatechange #anthropocene #willowproject

♬ original sound – Dave Inder Comar

Biden breekt zijn belofte

Dat Biden het Willow Project goedkeurde is voor veel mensen een klap in het gezicht. Hij beloofde in 2020, tijdens zijn presidentiële campagne, een einde te maken aan nieuwe olie- en gasboringen op openbare gronden en wateren. Iets wat haaks op deze actie staat. De boorpauze werd in 2021 door een federale rechter verworpen, en sindsdien heeft de regering Biden verschillende gebieden opengesteld voor nieuwe boringen.

@lukiemullen

My message to biden: #stopwillow

♬ original sound – lukeemullen

Kunnen we nog iets doen?

Er zijn al miljoenen briefen naar het Witte Huis gestuurd en drie miljoen handtekeningen gezet tegen het Willow Project, toch is het plan goedgekeurd. Hoewel het actievoeren eerst vooral plaatsvond binnen de Verenigde Staten, is het nu een wereldwijd probleem geworden, waar ook wereldwijd actie tegen gevoerd mag worden.

Dus, wat kunnen we doen vanuit Nederland? Er zijn een paar dingen wie wij kunnen doen. Om te beginnen: teken de petitie online. Protect The Arctic heeft verschillende opties om hen te steunen in hun strijd tegen het Willow Project.

Nog een organisatie die hulp nodig heeft is Earthjustice, met hun slogan ‘The Earth needs a good lawyer’. Zij dienen aanklachten in tegen de besluiten die het klimaat beïnvloeden. Maar je raadt het al, dit kost veel tijd én geld. Met een donatie zij zij dus onwijs geholpen.

Daarnaast is het verspreiden van informatie belangrijk. Omdat het geen besluit is dat genomen werd in Nederland, leeft het hier minder dan in de VS, terwijl het ons wel degelijk aangaat. Praat er dus over, online en offline, om zo de awareness te verhogen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.