Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Fashion 6 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit waren de highlights van Amsterdam Fashion Week

Afgelopen weekend was het tijd voor Amsterdam Fashion Week en hoewel het dit keer maar om vier dagen ging, stond het programma bomvol met interessante shows en presentaties. Een nieuwe generatie aan Nederlandse modeontwerpers zorgt voor een duurzamer en inclusiever beeld, door hergebruik van afgedankte materialen. Duurzaamheid was dan ook een hot topic tijdens de Amsterdamse modeweek.

We zetten de highlights op een rij.

1. Wandler

Schoenen- en tassenmerk Wandler geniet inmiddels internationale bekendheid en succes en vloog afgelopen woensdag genodigden uit het buitenland in om het merk te vieren. Gasten werden naar Amsterdam-Noord gebracht voor een silent disco-wandeling door het Noorderpark om vervolgens te eindigen bij voormalig benzinestation de Roze Tanker. Achter de witte rook verscheen de nieuwe appelgroene (!) collectie van Wandler in vitrines.

2. Duran Lantink

Ook Duran Lantink is inmiddels een gevestigde naam tijdens Amsterdam Fashion Week. De jonge ontwerper studeerde af aan de Rietveld Academie, volgde een master het Sandberg Instituut en werd vervolgens internationaal bekend door zijn werk van afgedankte kleding.

Hij maakt nieuwe ontwerpen van afgedankte, onverkochte kleding en zorgt dat de stukken weer tot leven komen. De Amsterdam Museum-zaal van de Hermitage vulde zich met nieuw design van Lantink met grote volumes en asymmetrische stukken. Het geheel werd afgesloten met ‘Geef Mij Maar Amsterdam’, dat werd gezongen door een 70+ dameskoor uit IJmuiden.

3. Reconstruct Collective

De show van Reconstruct Collective vond plaats op de bovenste verdieping van het Capital C-gebouw in Amsterdam. Het merk toverde de ruimte onder de glazen koepel om tot een ware club, inclusief een dj, discolichten, een paaldanser en rolschaatsende modellen.

Het was een uiting waar iedereen behoefte aan had en waarmee Reconstruct duidelijk wilde maken dat iedereen zichzelf kan zijn. Modellen toonden hun vogue-danstalent, de dj liep ook mee in de show en er was ook ruimte voor een zwangere vrouw. De collecties van Reconstruct zijn niet seizoensgebonden en worden gemaakt uit oude stukken van merken als Prada en Burberry.

4. Wannes Akop

Wannes Akop studeerde in 2019 af aan het Amsterdam Fashion Institute en was tijdens Amsterdam Fashion Week een nieuwkomer. De show vond plaats in het chique Hotel de l’Europe, waar modellen liepen op Arabische muziek. Hoewel de ontwerper in Nederland opgegroeid is, haalt hij de inspiratie voor zijn collecties vooral uit zijn Armeense afkomst. Zijn collectie bestaat uit uiteenlopende stukken en strakke pakken, ook inclusiviteit is belangrijk voor Akop.

5. NATAN

Het Belgische modehuis NATAN van ontwerper Edouard Vermeulen is inmiddels ook een gevestigde naam tijdens Amsterdam Fashion Week. Afgelopen zaterdag showde het modehuis de nieuwste SS22 ready-to-wear collectie in Amsterdam. Geïnspireerd door de kunstenaars van The New York School, die de kunstwereld opnieuw uitvonden in de jaren ’50, vertegenwoordigt de collectie een drang naar vrijheid en optimisme.

De collectie presenteert de zomer van 2022 als een leeg canvas, dat klaar is om gevuld te worden met kansen, emoties en dromen. De show zat vol avondjurken, wijde blouses en soepelvallende pantalons uitgevoerd in een palet van neutrale kleuren, gecombineerd met paars, rood, blauw en geel.

Deze grote trends zagen we tijdens de SS22-editie van Copenhagen Fashion Week

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.