Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Fashion 28 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit waren de highlights van Milan Fashion Week SS22

Het afgelopen jaar hebben traditionele modeweken amper bestaan. Als gevolg van de aanhoudende Covid-19-pandemie en de sociale beperkingen die daarmee gepaard gaan, zijn ontwerpers niet in staat geweest om catwalkshows te organiseren zoals we ze ooit kenden. Toch vond afgelopen week Milan Fashion Week plaats, mét fysieke shows.

We zetten de highlights op een rij.

Milan Fashion Week Spring/Summer 2022

Veel modehuizen wendden zich afgelopen jaar tot digitale formats of publieksvrije hosting shows, waarbij sommigen zelfs helemaal afzagen van het concept. Deze maand stonden er echter meer persoonlijke modeshows op het programma dan we in lange tijd hebben meegemaakt. Hoewel de schema’s nog steeds niet helemaal terug naar normaal zijn, zorgde een versoepeling van de beperkingen in de vier grote modehoofdsteden ervoor zorgen dat de modeweek in een fysieke setting kon plaatsvinden. Afgelopen week was het de beurt aan Milan Fashion Week, wij delen de highlights.

1. Prada

Miuccia Prada en Raf Simons schreven geschiedenis voor Spring/Summer 2022 en presenteerden twee identieke Prada-collecties tegelijkertijd op verschillende plekken in de wereld. Terwijl een show plaatsvond in de Deposito van de Fondazione Prada in Milaan, vond een andere show plaats, met exact dezelfde looks op verschillende modellen, plaats in Bund 1 in Shanghai. Om het effect echt te benadrukken, werd de show in Shanghai gelijktijdig live gestreamd op schermen voor het publiek van de show in Milaan. De collectie zelf is ontworpen om ‘verleiding door reductie’ te onderzoeken – de uitdrukking van seksualiteit door kleding.

Prada
Prada
Prada

2. Max Mara

“Max Mara imagines a writer; a smart, sulky, Beat Generation intellectuelle tapping out the story of a long hot summer on an old school typewriter. It’s a sophisticated account of romance, intrigue, moral conundrum and elegant ennui, played out against a background of smart villas, secluded beaches, fast cars, boats, chic restaurants and casinos.” schreef het modehuis om de collectie te beschrijven.

Max Mara
Max Mara
Max Mara

3. Versace

Dua Lipa opende en sloot de Versace-show, die dit seizoen werd geïnspireerd door de transformerende krachten van de iconische zijden sjaals van het huis, door stukken stof te nemen en “willekeurig” vast te maken en te verfraaien met een ander herkenbaar merksignatuur: de veiligheidsspeld.

Marco BERTORELLO / AFP
Marco BERTORELLO / AFP
Marco BERTORELLO / AFP

4. Fendi

Kim Jones presenteerde zijn nieuwste collectie voor Fendi op de openingsdag van Milan Fashion Week, met veel gedempte kleuren, chique broekpakken en disco-geïnspireerde ontwerpen over de catwalk. Het huis beschreef het als “a joyful exploration of Fendi’s signature irreverence, offering a modern perspective on disco-age glamour brimming with powerful, effortless femininity”.

Tiziana FABI / AFP
Tiziana FABI / AFP
Tiziana FABI / AFP

5. Fendace

In een tijd waarin saamhorigheid belangrijker is dan dissonantie, kwamen twee historische Italiaanse merken samen in één historisch catwalk-evenement. Fendi en Versace sloten Milan Fashion Week in uitzonderlijke stijl af. De twee legendarische modehuizen werkten samen aan een show – genaamd ‘Fendace’ – waarin Donatella Versace van plaats wisselde met Fendi’s creatieve leiders, Kim Jones en Silvia Venturini-Fendi. Het resultaat was een glorieuze viering van mode en de kracht van samenwerking, waarbij de handtekeningen van zowel Fendi als Versace samenvloeiden.

Daniele Venturelli / Getty Images Daniele Venturelli / Getty Images

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.