Tessa Ham
Tessa Ham Career 28 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

5 tips om de after holiday dip tegen te gaan

Dagenlang heb je geen deadlines gehad, onnodige vergaderingen bijgewoond of mailtjes beantwoord, maar heb je genoten van een welverdiende vakantie. Maar aan alles komt een eind en de kans is groot dat je last hebt van een after holiday dip.

Je bent niet de enige. Ongeveer 60 procent van de Nederlanders zegt tegen het werk op te kijken als ze weer aan de slag moeten. Waarom hebben we zo’n last van die after holiday dip? En hoe kunnen we ‘m tegengaan?

Waarom hebben we last van de after holiday dip?

Je voelt je somber, vermoeid, onrustig en kunt je moeilijk concentreren. Je hebt last van de after holiday dip. Waar komt deze vandaan? De grootste veroorzaker is je veranderde ritme. “Op het moment dat de vakantie voorbij is, moet je hele ritme, waar je lichaam net aan gewend was, weer abrupt omgegooid geworden”, legt psycholoog Mariëlle Borst uit aan Vrouw.

Tel daarbij op dat je op vakantie vaak meer beweging én meer zon op je gezicht krijgt. Doordat je je kunt ontspannen en nieuwe dingen ziet, maak je meer geluksstofjes als dopamine en endorfine aan. Als de vakantie voorbij is, daalt het aantal geluksstofjes weer en moet je bijna weer ‘afkicken’.

Tips tegen de after holiday dip

Je bent dus niet de enige die zich zo voelt na een vakantie en het is ook heel normaal dat je last hebt van een dipje. Kunnen we er dan wel iets aan doen?

Meer vrijheid in je dagen

Eén van de redenen dat we vakantie zo fijn vinden? Niets moet en alles mag. Je staat op wanneer je wakker wordt, eet wanneer je honger hebt en doet de rest van de dag waar je zin in hebt. Natuurlijk is deze vrije manier van leven nooit één op één te kopiëren als jij een drukke 9 to 5 hebt. Zeker niet als je ook met collega’s moet vergaderen.

Maar er is een reden waarom autonomie (de vrijheid om je dagen in te delen zoals jij dat wil) een steeds belangrijkere pijler op het gebied van werkgeluk wordt. Ga hierover in gesprek met je leidinggevende. Wellicht kun je onderhandelen over flexibele werktijden of mag je thuis blijven werken (of zelfs vanuit het buitenland).

Maak veranderingen in de rest van je leven

Gebruik je vakantie om positieve veranderingen in je leven te maken. Vraag jezelf af waarom je de vakantie zo fijn vond. Was het door de quality time met je partner? Had je eindelijk weer tijd om een boek te lezen? Kwam het door de lekkere etentjes buiten de deur, of het feit dat je nieuwe plekken ontdekte?

Wat het voor jou ook mag zijn, je kunt deze dingen natuurlijk ook implementeren in de rest van je leven om de after holiday dip tegen te gaan. Plan vaker date nights in met je partner, pak er vaker een boek bij en ontdek wat Nederland of zelfs je eigen woonplaats eigenlijk allemaal te bieden heeft.

Geef jezelf de tijd om weer op te starten

Misschien kun je deze tip nu niet meer toepassen, maar onthoud ‘m voor je volgende vakantie. Ben jij iemand die precies even veel dagen opneemt als ze op vakantie gaat? We get it: hoe minder vakantiedagen je opneemt, hoe vaker je op vakantie kan, toch?

Maar eigenlijk is het voor je algehele gemoedstoestand veel fijner als je nog één of twee dagen vrij hebt, voordat je weer begint met werken. En ook als je weer op werk komt, is het fijn om jezelf de tijd te geven om op te starten. Laat je out of office bijvoorbeeld gewoon nog even aanstaan en neem de tijd om bij te kletsen met collega’s.

Ga naar buiten

We zeiden het al: de beweging en vitamine D op vakantie doen je goed. En deze ga je niet vinden achter je laptop of voor de tv. De kans is groot dat je op vakantie heel wat minder naar een scherm hebt getuurd en je hebt hier meteen de voordelen van gemerkt.

Probeer deze scherm detox dus vast te houden om een after holiday dip tegen te gaan en ga ook als je weer thuis bent wat vaker naar buiten. Haal bijvoorbeeld een coffee to go om door de stad te wandelen of zet een podcastje aan en zoek juist de natuur op.

Doe een ‘negatieve visualisatie’

Natuurlijk is er ook een hoop wat wél leuk is aan thuiskomen na een vakantie (je eigen bed en pindakaas, bijvoorbeeld) en weer aan de slag gaan op werk. Om weer plezier in je werk te krijgen tijdens een after holiday dip, raadt Laurie Santos, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Yale, aan om een ‘negatieve visualisatie‘ te doen.

Hierbij beeld je je in dat je jouw baan verliest. Wat zou je dan missen? Hoe erg zou je dat vinden? Zo realiseer je je weer wat alle leuke aspecten van jouw werk zijn.

Door deze truc met vakantiedagen ben je 50 dagen vrij in 2022

SantéNationale ZorggidsIndependent

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.