Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Haar 12 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe vaak je haar wassen? Volgens experts wil je deze regel volgen

Voor de een is het een dagelijkse taak, de ander doet het eens per week: haren wassen. Maar hoe vaak hoor je nou echt je haren te wassen? Experts geven antwoord met één simpele regel.

Het schema waarmee jij je haren wast, is natuurlijk ook erg persoonlijk. De een heeft na een week nog steeds schoon uitziende haren, terwijl de ander na een paar uur alweer vette lokken krijgt.

Hoe vaak hoor jij je haar te wassen?

Hoeveel talg jouw hoofdhuid produceert, bepaalt hoe vet je haar wordt. Waar de een amper talg aanmaakt, heeft de ander erg actieve talgklieren. Dat is niet per se slecht, maar zorgt er wel voor dat de lokken vaker gewassen willen worden.

Een universele regel is er daarom niet. Een keer per week of iedere dag wassen: doe wat goed voelt. Toch is er een vuistregels die haarstylist Paul Labrecque aanprijst. ‘‘Shampoo only when your hair is truly dirty” stelt hij.

Je moet je haar alleen wassen als het echt vuil is. Een vast aantal dagen tussen iedere wasbeurt maakt dus niet uit. Dat is de beste regel die je kunt volgen, volgens Labrecque. Je eigen talgproductie bepaalt dit, en omdat iedereen anders is, zal die timing per persoon verschillen.

En moet je altijd twee keer wassen?

Veel liefhebbers van hair care kunnen er een eeuwige discussie om hebben: moet je je haar altijd twee keer wassen?

Het is een manier om ervoor te zorgen dat je haar écht schoon is. Toch is het volgens anderen ook een manier die de hoofdhuid stript en meer olie dan nodig verwijdert.

Het advies van hairstylist Jennifer Korab is simpel: alleen als je vet haar hebt of veel stylingproducten gebruikt, is dubbel wassen aan te raden. In alle andere gevallen is het niet nodig. Dus mocht je het niet nodig zijn, bespaar jezelf dan de moeite.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.