Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 28 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe vaak je zou moeten sporten voor je gezondheid (volgens onderzoek)

Hoe vaak per week ben jij aan het sporten? We weten allemaal dat sporten en bewegen goed voor onze ✨gezondheid✨ is. Maar zit er ook een minimum aan, en een maximum? Nieuw Amerikaans onderzoek geeft antwoord op de vraag ‘hoe vaak moet ik sporten’ en het is vaker dan we dachten.

Hoe vaak sport jij per week?

Hoe vaak moet ik sporten?

De Nederlandse Gezondheidsraad heeft een aantal beweegrichtlijnen opgesteld waarmee je kunt werken aan jouw gezondheid. Volgens deze beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste 2,5 uur matig intensief moeten bewegen. Ook worden spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen.

Maar wat gebeurt er met je gezondheid als je vaker dan de aanbevolen hoeveelheid sport? Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat mensen die vaker sporten dan de beweegrichtlijnen, langer leven. Houd je je aan de beweegrichtlijnen? Dan ben je goed bezig, en verlaag je het risico op chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. Maar sport je twee tot vier keer zo veel? Dan is dat dus nog beter voor je gezondheid.

Het Amerikaanse onderzoek onderzocht ruim 30 jaar lang 116,221 mensen. De conclusie van het onderzoek: actievere mensen hebben een lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten.

Hoe veel dagen per week moet ik sporten?

Dat we vaker zouden moeten bewegen dan we dachten, is duidelijk. Maar de beweegrichtlijnen zijn nog een beetje vaak. Daarom willen we ook graag een concreet antwoord op de vraag ‘hoe vaak moet ik sporten’. Personal trainer Philip Cruz geeft het antwoord in dit Popsugar-artikel: begin met drie keer per week, en plan tussen al je trainingen een rustdag. Op die rustdagen kan je jouw spieren laten herstellen.

Kies je ervoor om vaker te sporten, en dus wel twee (of meer) dagen achter elkaar te sporten? Dat vereist wat meer planning, aldus Cruz. “If you choose to work out more often, plan on changing up the intensity of the workouts so that your body can recover after a tough workout,” vertelt hij. Dat houdt dus in dat je niet twee dagen achter elkaar zou moeten tennissen, maar beter daar een rustdag kan inplannen of een andere, minder intensieve sport kan doen. Yoga bijvoorbeeld.

Hoe lang moet elke workout zijn?

Stel, je sport drie keer per week. Hoe lang moet elke workout dan zijn? Dat ligt volledig aan de intensiteit van de workout. Een HIIT-workout van 30 minuten is prima, maar een yoga-lesje van 60 tot 90 minuten natuurlijk ook. Daarom raadt Cruz aan om de workout tussen de 30 en 90 minuten te houden, afhankelijk van welke sport je beoefent.

Dus ladies, haal die hardloopschoenen maar uit de kast. Voldoende bewegen blijkt nóg gezonder dan we al dachten. Maar pin je ook niet vast op deze aantallen: elke keer dat jij van de bank afkomt om te sporten, is al hartstikke goed. Doe vooral wat jij leuk vindt en wat er in jouw week past. Want we weten allemaal: de ene week heb je gewoon meer tijd (en zin) om te sporten dan de andere week.

Popsugar

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.