Emma Toussain
Emma Toussain Lichaam 17 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Geboren tussen 1996 en 2003 en géén HPV-vaccinatie gehad? In 2023 krijg je een tweede kans

Goed nieuws voor alle meiden die vroeger ervoor hebben gekozen om géén HPV-vaccinatie te nemen.. als jij tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren bent krijg jij deze januari nog een uitnodiging om deze vaccinaties tóch wel te nemen, geheel kosteloos.

Is natuurlijk niet verplicht, maar mocht je balen van het feit dat je ‘t toen niet gedaan hebt? Dit is je tweede kans.

Je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord, maar wat is HPV?

Heel even een kleine uitleg, want we snappen dat je waarschijnlijk niet meteen weet waar we het over hebben. Maar it’s verrrry important, dus let op. HPV is een virus, voluit heet het ‘het humaan papillomavirus’. Je merkt er meestal niks van, maar het is wel heel besmettelijk en daar zit ‘m nou net in. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties. De twee gevaarlijkste zijn de typen 16 en 18, want die leiden het vaakst tot kanker, zo is te lezen op het Rijks Vaccinatie Programma. HPV is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening in de wereld en is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Daarnaast is HPV betrokken als veroorzaker bij een gedeelte van kankers aan de anus, penis, mondkeelholte, vagina en vulva.

Daarom is de vaccinatie een aantal jaren geleden ontwikkeld, om jonge jongens en meiden te beschermen tegen dit virus. Toen ik zo’n 13 jaar oud was (in 2009) werden de eerste meiden uitgenodigd voor deze prikken. Omdat het toen nog nieuw was en het dus niet duidelijk was wat het precies met je zou doen, heb ik toen besloten om het niet te doen. Een gevoelig onderwerp met vaccinaties, maar dat was toen wel wat er speelde. Toch blijkt het vaccin zeer effectief.- In een recent gepubliceerde studie van Donken et al. wordt een vaccineffectiviteit gevonden van 98% tegen persistente HPV16/18-infecties, zes jaar na introductie van het vaccin. Dat klinkt hoopvol en reden genoeg om je wel te laten vaccineren. Je wil later niet voor vervelende verrassingen komen te staan.

Goed nieuws

Te laat om je tóch te laten vaccineren? Nou, als je dus geboren bent tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 krijg je dit jaar alsnog de kans. Je krijg binnenkort een uitnodiging om je eerste afspraak te maken, in januari zelfs nog als het goed is. Er moet minimaal 5 maanden zitten tussen je eerste en tweede prik, maar in heel 2023 laat je dat kostenloos doen. Ben je in 1995 geboren of zelfs eerder? Dan kan je je ook laten vaccineren, maar dan moet je er wel zelf voor betalen.

De leukste sportkleding ter motivatie voor je goede voornemens

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.