Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Entertainment 31 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom mensen boos zijn om ‘Oompa Loompa’ Hugh Grant in de film Wonka

De filmindustrie heeft de afgelopen jaren belangrijke stappen gezet om inclusiever te worden en diversiteit te vertegenwoordigen. Toch blijven er soms situaties bestaan waarbij sommigen zich niet gehoord en gezien voelen. Zo ook bij de casting van Hugh Grant in aankomende, nu al gehypte, film Wonka.

Hugh Grant in Wonka

De release van Wonka, de prequel van het beroemde verhaal ‘Charlie and the Chocalate Factory’ dat geschreven is door Roald Dahl, staat gepland op 15 december van dit jaar. De hoofdrol wordt gespeeld door niemand minder dan Timothée Chalamet en velen zijn nu al enthousiast over de nieuwe verfilming. Toch heeft de casting van Hugh Grant, die we kennen van een aantal van onze favo films zoals Notting Hill, Bridget Jones’s Diary en Love Actually, heel wat kritiek ontvangen. Maar waarom?

Casting flater?

Hugh Grant speelt een opvallende rol in de film, namelijk als Oompa Loompa. Een Oompa Loompa is een klein, oranje, fictief dwergvolkje dat werd bedacht door Roald Dahl. Acteurs met dwerggroei, zoals Peter Dinklage, Jason Acuna en George Coppen, hebben hun zorgen geuit over deze keuze voor Hugh Grant. Ze benadrukken hoe beperkt de kansen voor acteurs met dwerggroei in de industrie zijn. George Coppen sprak zijn frustratie uit in een interview met BBC: “Veel acteurs hebben het gevoel dat we uit de industrie worden geduwd, waar we juist zo van houden. Velen, waaronder ikzelf, pleiten voor “gewone” rollen in drama’s en soaps, maar dat lijkt onmogelijk.”

De casting van Hugh Grant als een van de Oompa Loompas staat haaks op de bewerkingen van de filmindustrie over inclusiviteit. Om hem passend te maken voor de rol, werd hij door middel van CGI-technieken kleiner gemaakt en werd zijn hoofd vergroot, vergelijkbaar met de verhoudingen bij veel mensen met dwerggroei. Dit wordt als zeer problematisch beschouwd door de betrokken acteurs.

Toen lukte het wel

De kritiek op de castingkeuze is begrijpelijk, vooral vanwege andere keuzes in de eerdere verfilmingen van ‘Charlie and the Chocolate Factory’. In 1971 en in 2005 werden wél acteurs gekozen met dwerggroei voor de rollen van de Oompa Loompas. Dit vergroot de verbazing over de filmindustrie die schijnbaar moeite heeft om inclusief te casten.

Nog even volhouden

In een tijdperk van bewustwording en inclusie is de strijd in de filmindustrie nog niet voorbij. We hopen op een toekomst waarin elke acteur, ongeacht achtergrond, gelijke kansen krijgt om te schitteren op het witte doek. Want wanneer iedereen zichzelf kan herkennen in diverse personages, bevordert dat begrip, empathie en respect. En dat zou de wereld een heel stuk liever maken.

Hugh Grant speelt een rol in de nieuwe Willy Wonka film, maar niet een die je zou verwachten

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.