Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Body & Mind 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

In de ochtend of in de avond douchen: wat is beter voor je?

Als het om douchen gaat zijn er twee teams: teams ‘s ochtends douchen en team ‘s avonds douchen. Maar wat is nou beter voor je? En wat is uiteindelijk hygiënischer?

Het antwoord is voor velen waarschijnlijk verrassend. Oh, en als je toch onder de douche stapt, vergeet dan niet dit lichaamsdeel te wassen.

Is het beter om in de ochtend of avond te douchen?

Sommigen rollen na het opstaan direct de douche in om zich op te frissen, terwijl anderen juist ‘s avonds de douche instappen om vervolgens rozig en schoon naar bed te gaan. Voor beide teams valt wat te zeggen.

Maar heb je je ooit afgevraagd of het eigenlijk beter is om ‘s ochtends als eerste of ‘s avonds als laatste te douchen? En is de ene optie beter voor je algemene hygiëne? Daar heeft arts Aragona Giuseppe een duidelijk antwoord op: ‘s avonds douchen is beter voor je hygiëne.

“Het belangrijkste voordeel van ‘s avonds douchen is dat je lichaam en haar overdag allergenen en irriterende stoffen in de lucht, vuil en viezigheid kunnen verzamelen, en vooral in de zomermaanden door pollen, chemicaliën en zweet. Dus als je naar bed gaat zonder te douchen, komen deze stoffen op je bed en in je lakens terecht. Dit werkt niet alleen vies beddengoed en allergieën in de hand, maar ook een jeukende, geïrriteerde en droge huid veroorzaakt. Evenals problemen zoals acne door vieze lakens en kussenslopen als gevolg van olie en vuil overdag” vertelt hij tegen Glamour UK.

Een betere nachtrust

Healer Antonia Harman voegt daar ook nog eens aan toe dat ‘s avonds douchen je nachtrust bevordert. Een lange hete douche verhoogt je kerntemperatuur en als je afkoelt, word je slaperig. Je kunt dus het beste 30 tot 45 minuten voor je slaap douchen als natuurlijk kalmeringsmiddel. Zo is een stomende avonddouche niet alleen goed voor je persoonlijke hygiëne, maar ook voor je nachtrust en mentale gezondheid.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.