Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Love & Life 18 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Heb je moeite met in slaap vallen? Leer jezelf dan deze 3 gewoontes aan

In slaap vallen is niet voor iedereen appeltje eitje. Lig jij vaak langer te piekeren in bed dan dat je overdag doet? Of heb je gewoon altijd het eerste uur plafonddienst, ondanks dat je helemaal geen stress hebt? Dan kunnen deze gewoonten wel eens bijdragen aan een betere nachtrust.

Moeite met in slaap vallen

Veel mensen hebben moeite met in slaap komen. Terwijl de een slaapt zodra ze haar bed aanraakt, ligt de ander uren naar het plafond te staren. Een slecht slaapritme kan komen door stress, hormonen, voeding, maar ook door verkeerde gewoontes. Lees hier welke gewoontes je jezelf kan aanleren voor een betere nachtrust.

1. Gebruik essentiële oliën in je slaapkamer

Bepaalde geuren kunnen je slaap opwekken. Neem bijvoorbeeld lavendel, dat bekend staat om haar kalmerende effect. Je kan een olie in spray-vorm in de lucht van je slaapkamer of op je hoofdkussen spuiten. Door de kalenderende geur raak je – als het goed is – sneller in slaap.

2. Verminder je schermtijd

Dit is natuurlijk een no-brainer: door je schermtijd in de avond (maar ook overdag) te verminderen, krijg je minder blauw licht binnen. Het blauwe licht dat je scherm uitzendt zorgt ervoor dat je hersenen ‘aan’ blijven staan en je je erg wakker voelt, ook wanneer je moe bent. Zet dus direct na werk je telefoon op night shift en probeer er twee uur voordat je gaat slapen niet meer op de kijken.

3. Hou je aan een strikt ritme

Je lichaam went snel aan nieuwe ritmes en routines. Daarom is het belangrijk dat je voor een goede nachtrust een vast slaapritme hebt. Als je dus de ene avond tot laat opblijft, dan is de kans groter dat je dat de avond erna weer doet. Herkenbaar? Als je eerder wilt slapen, dan is het verstandig om elke avond iets vroeger naar bed te gaan. Kom je niet direct in slaap, lees dan eerst nog een ontspannend boek of doe ademshalingsoefeningen. Ouderwets schaapjes tellen mag natuurlijk ook.

Leer jezelf deze gewoontes aan en in slaap vallen is misschien binnenkort wel weer een fluitje van een cent. Wij beginnen vanavond al.

Lees ook: Sporten voor het slapen – ja of nee?

Teen Vogue

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.