Inga Stoit
Inga Stoit Lifestyle 7 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Is het eten van chocolade nou echt zo slecht voor onze huid? Wij geven antwoord

Je bent wat je eet, dat hoor je tenminste al je hele leven. Dat is natuurlijk waar, want alles wat je in je lichaam stopt kan je huid beïnvloeden. Toch horen en lezen we wat chocolade betreft wisselende verhalen. Je hebt mensen die beweren dat de zoete traktatie niet zo goed is voor de huid – en je hebt mensen die stellen dat chocolade boordevol huidvriendelijke antioxidanten zit. We hopen natuurlijk dat dat laatste waar is.

Hoe zit het nu echt? Uiteindelijk verschilt het van persoon tot persoon. Dit komt doordat niet alle ingrediënten – of het nu gaat om voedsel, supplementen of topische producten – de huid van iedereen op exact dezelfde manier zullen beïnvloeden.

Chocolade en de huid

Over het algemeen is het voor de huid aan te raden om melkchocolade en witte chocolade (wat technisch gezien helemaal geen chocolade is) te vermijden. Deze varianten bevatten namelijk erg veel zuivel en suiker om die romige smaak te creëren. Daarentegen zit pure chocolade zit boordevol met gezonde mineralen zoals ijzer, magnesium en zink.

Cacaopoeder is ook goed voor de huid

Biologische donkere cacao heeft een bijkomend voordeel: het proces bestaat uit fermentatie, dus het is gefermenteerd voedsel. Eenmaal geoogst, worden de cacaobonen gefermenteerd, gedroogd, geroosterd en vervolgens uit hun dop gehaald (wat ook de lichtzure smaak van pure chocolade geeft).

And guess what, gefermenteerd voedsel is fantastisch voor de huid omdat het goede bacteriën in de darm bevordert. Onderzoek toont aan dat wat je in je mond stopt inderdaad op veel manieren invloed heeft op je huid en het huidmicrobioom. Zorg er dus daarom voor dat je een hoogwaardige, biologische donkere chocolade koopt met een cacaogehalte van ten minste 70%. Dit geldt ook voor cacaopoeder.

Even samengevat..

Aan alle liefhebbers van chocolade: deze zoete traktatie kan geweldig zijn voor de huid! Het is alleen zeker wel de kwaliteit en puurheid die telt. Melk- en witte chocolade kunnen voor veel mensen een trigger zijn wat betreft de huid. Is dit voor jou niet het geval? Dan heb je mazzel en kun je lekker alle kleuren van de regenboog aan choco blijven eten. Geldt dit voor jou niet? Dan weet je dat je puur jouw eigen moet maken en dat cacaopoeder the next best thing is.

5 pre-bed snacks vol magnesium (waardoor je lekkerder in slaap valt)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.