Redactie
Redactie Body & Mind 28 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Is wierook net zo schadelijk voor je gezondheid als een (geur)kaars?

Hoewel we met liefde een geurkaars aansteken voor een heerlijk ruikend huis, doen we dat toch wat minder vaak sinds bekend is hoeveel schadelijke stoffen hierbij vrijkomen. Is een alternatief zoals wierook net zo schadelijk?

Wierook wordt door veel mensen geassocieerd met een lekkere geur en een rustige sfeer. Geen wonder dan ook dat je de stokjes vaak tegenkomt in een yogastudio of een andere omgeving waar even afschakelen centraal staat. Maar hoe (on)gezond is wierook eigenlijk?

Is wierook schadelijk?

Om maar met de deur in huis te vallen: volgens wetenschappelijke onderzoeken komen er bij het aansteken van wierook net zo goed schadelijke stoffen vrij. Onder anderen werknemers van het instituut van Clinical and Molecular Allergy deden er onderzoek naar. Zij concludeerden dat het regelmatig aansteken van wierook tot luchtvervuiling leidt. Wat het voor de gezondheid van de mens betekent? Onder andere problemen aan de luchtwegen en longen.

Nederlandse onderzoekers kwamen met eenzelfde soort conclusie. Zij durven zelfs te zeggen dat wierook even slecht voor de gezondheid is als een sigaret. Naast problemen aan de luchtwegen zou het tot een geïrriteerde huid, hoofdpijn en misselijkheid kunnen leiden. Dat heeft te maken met de fijnstof en koolmonoxide die vrijkomen bij de verbranding.

Natuurlijk krijg je die gezondheidsproblemen niet na één keer een stokje wierook branden, maar volgens het instituut is stelselmatige blootstelling aan de schadelijke stoffen wel gevaarlijk. Volgens hen is het dan ook belangrijk om je huis goed te ventileren wanneer je wierook brandt.

Ook ‘Waar zit wat in‘, een initiatief van de Nederlandse overheid, benadrukt dit belang van ventileren. Daarnaast adviseert de overheid om wierook niet vaker dan één keer per dag te branden en de rook niet direct in te ademen. Volg je deze tips, dan beperk je de gevaren van schadelijke stoffen al flink.

Duik in de wereld van geuren met aromatherapie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.