Tessa Ham
Tessa Ham Money 2 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

‘In 1,5 jaar tijd heb ik gemiddeld een jaarsalaris verdiend met crypto’

De kans is groot dat het bij jou door alle succesverhalen ook kriebelt om met crypto te beginnen. Maar in welke munt moet je in hemelsnaam investeren? Waar moet je aan denken? En heb je überhaupt de hele crypto boot niet al gemist? NSMBL spreekt met Ninarosa, die zo’n 1,5 jaar geleden begon met beleggen in crypto. “Je bent echt niet te laat als je nu begint”, zegt ze.

Elke week gaan we met iemand in gesprek over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: Ninarosa Juffermans (26), die op aanraden van haar toenmalige vriend in crypto begon te beleggen en daar inmiddels al duizenden euro’s mee heeft verdiend, zonder er te veel tijd kwijt aan te zijn.

Beleggen in crypto

Ninarosa’s interesse in beleggen werd aangewakkerd toen aan het begin van de coronacrisis iedereen het opeens over investeren ging hebben. “Ik vond crypto wel interessant, maar verdiepte me vooral in beleggen in aandelen”, vertelt ze. “Het was mijn ex waarmee ik in augustus 2020 een relatie kreeg, waardoor ik met crypto ben begonnen.”

Ze begon toen met investeren in een paar bekende, grotere munten zoals Bitcoin en Ethereum en deed daarnaast zelf ook research naar minder bekendere munten. “Hij had me aangeraden in een mix te investeren”, zegt ze. “Je kunt het vergelijken met beleggen in aandelen van gevestigde bedrijven als Apple en Shell, of in een start-up.”

“Bij een start-up loop je meer risico dat het bedrijf niet van de grond komt, maar zou je in theorie juist meer winst kunnen maken als ‘ie dat wel doet”, legt ze uit. Zo werkt het ook met cryptomunten. “Ik heb bijvoorbeeld geïnvesteerd in Polkadot toen de munt 4 dollar waard was. Op z’n hoogtepunt stond die munt op 50 dollar.”

Voor de lange termijn

In totaal heeft ze in twaalf verschillende cryptomunten geïnvesteerd. Volgens haar is die spreiding erg belangrijk. “Zorg alleen dat het er niet te veel zijn, zodat je ze allemaal in de gaten kunt houden”, zegt ze. Zelf kijkt ze niet vaak naar haar portfolio’s. “Ik wil er niet te veel over stressen en doe het bovendien voor de lange termijn”, legt ze uit. “Ik wil het geld later voor mijn pensioen gebruiken. Als ondernemer bouw ik namelijk geen pensioen op.”

Haar aanpak is als volgt: als al haar facturen betaald zijn, zet ze de omzet- en inkomstenbelasting opzij, dan het geld wat ze nodig heeft om van te leven en vervolgens haar pensioen. De rest laat ze op haar spaarrekening staan.

Ninarosa Juffermans
Ninarosa Juffermans | Fotograaf: Jasmijn Lina Visuals

“Elke maand gaat er 700 euro naar mijn spaarpotje pensioen”, legt ze uit. “Als ik crypto koop, haal ik geld uit dat potje. Dat doe ik eens in de zoveel tijd, daar zit niet echt een routine in.” Laatst heeft ze bijvoorbeeld vier maanden niets geïnvesteerd, omdat de waarde van haar munten bleven stijgen. Nu de markt weer is gecrasht, heeft ze pas bijgekocht.

Hoe gaat ze om met deze crashes en sowieso de schommelingen op de markt? “Als je in een paar maanden tijd 15.000 euro verliest, is dat wel even slikken”, zegt ze. “Daar kan je bijvoorbeeld een jaar huur van betalen. Maar als je zo gaat denken, word je gek.” Ninarosa is goed in zichzelf distantiëren van het geld dat ze in crypto heeft geïnvesteerd. “Je moet echt denken: oké, dit is geld dat ik niet nodig heb. Misschien wordt het meer, misschien wordt het minder.”

Duizenden euro’s winst

“Het was natuurlijk fijner toen mijn inleg was verzesvoudigd”, vervolgt ze haar verhaal. “Maar je kunt niet alles hebben.” Bovendien mag ze niet klagen. Binnen één à twee jaar tijd heeft ze alsnog een mooi rendement behaald. “Mijn totale inleg is nog steeds bijna verdriedubbeld.”

Ninarosa wil benadrukken hoe belangrijk het is om echt alleen met geld te beleggen dat je kunt missen. “Dat is de allergrootste tip. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar ik heb het bij mijn ex fout zien gaan.” Ze heeft ook een goede tip voor mensen die zichzelf lastiger kunnen distantiëren. “Je kunt ook het bedrag van je investering er weer uit halen als het meer waard is geworden. Stel, je legt 1.000 euro in en dat is 3.000 euro waard geworden? Dan haal je er 1.000 euro uit en beleg je alleen nog met ‘verdiend’ geld.”

Te laat met crypto of niet?

Het helpt voor Ninarosa ook heel erg dat ze gelooft in crypto als Bitcoin. “Als ik nu mijn hele inleg kwijt zou zijn, zou ik dat heel naar vinden. Maar ik beleg op de lange termijn en ik geloof echt dat crypto in de toekomst nog veel groter gaat worden.”

Volgens haar hebben mensen die nu nog niet in Bitcoin of andere crypto hebben geïnvesteerd dan ook nog niet de boot gemist. “Mensen denken dat ze nu te laat zijn met Bitcoin”, zegt ze. “Maar dat dachten mensen ook toen hij op 3.000 euro stond in plaats van 300 euro. Het lijkt misschien alsof je heel laat bent en alsof iedereen het erover heeft, maar er zijn nog zoveel mensen die niet hebben geïnvesteerd.”

‘Ik spaarde 100.000 euro en ben nu al twee jaar op wereldreis’

Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.