Emma Toussain
Emma Toussain Celebrity 11 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Joost Klein gediskwalificeerd en andere landen boos: wat is er gebeurd?

Heel slecht nieuws: Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd.

Joost Klein doet niet mee aan finale Eurovisie Songfestival

De reden is het onderzoek dat de politie heeft gedaan naar een incident met een vrouwelijke medewerker van het songfestival, zegt EBU. De vrouw heeft een aanklacht ingediend. “Het zou nu niet gepast zijn om Joost mee te laten doen”, aldus EBU.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een kandidaat tijdens het evenement is gediskwalificeerd. Klein zou met zijn Europapa als vijfde aantreden in de finale.

Eerder gingen er al geruchten rond dat het zou gaan om een opmerking die hij zou hebben gemaakt tijdens een persconferentie, toen Israël aan het woord kwam. Haar woordvoerder gaf toen na een gevoelige vraag aan dat ze niet hoefde te antwoorden. Joost reageerde daar op met ‘why not?’

Toch lijkt het nu om iets anders te gaan.

Veilige werkomgeving

EBU beklemtoont een “zero-tolerance policy” te hebben als het om ongepast gedrag gaat. “We willen een veilige werkomgeving voor iedereen rond het festival’, aldus de organisatie. “Het gedrag van Joost is strijdig met onze regels. Daarom zijn er nu maar 25 kandidaten in de finale”.

Avrotros betreurt het besluit enorm en noemt het besluit ‘disproportioneel’.

EBU voegt hier aan toe dat “in tegenstelling tot wat sommige (sociale) media meldden het geen incident betrof met een artiest of een lid van een delegatie”.

Andere landen zijn boos

Aran Bade van RTL Boulevard vertelt zojuist tijdens zijn live-uitzending dat andere artiesten uit de andere landen in shock zijn en boos om dit besluit. Het is nog afwachten wat er precies gebeurd is, maar het lijkt erop dat Joost nu al veel steun krijgt van iedereen om hem heen, zélfs zijn concurrenten.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.