Julia Schaap
Julia Schaap Body & Mind 8 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

The Joy Of Missing Out: waarom het goed is voor je is om af en toe feestjes te skippen

Het najaar wordt gezien als een seizoen waar je zo vaak mogelijk binnen zit en de regen en kou vermijdt. Het liefst ploffen velen van ons in de avond op de bank met een goed boek. Toch zijn er in het najaar ook genoeg feestjes dus dat blijft altijd een tweestrijd. Terwijl de één daar bij moet zijn, om FOMO – the Fear Of Missing Out te vermijden, blijft de ander het liefst alsnog thuis. Er is namelijk een nieuw fenomeen, genaamd JOMO – the Joy Of Missing Out.

“Nee hoor, gaan jullie maar. Ik blijf thuis..”

Verminderen van stress

Een belangrijk voordeel van JOMO is dat je geen stress ervaart bij het missen of afzeggen van leuke plannen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om al je sociale contacten te vermijden, maar het gaat hierbij om de balans. Een gezonde balans. Als jij gewoon heel graag tijd spendeert met jezelf is dat helemaal prima. Zeg ‘nee’ tegen plannen waar jij geen zin in hebt en ga nergens heen met tegenzin. Het verlagen FOMO doe je voornamelijk door het verminderen van constante sociale verplichtingen, waar je alleen bij wil zijn omdat je bang bent dat je iets mist.

Meestal ziet een feestje er op sociale media er veel leuker uit dan het daadwerkelijk was, dus heb je eigenlijk niks gemist. Als je die gedachte vasthoudt, heb jij nooit meer last van FOMO.

Vergroot je creativiteit door je JOMO-gevoelens

Door veel tijd alleen door te brengen, vergroot je creativiteit. Als je geen stress ervaart, kan je jezelf inspireren om een nieuw project te starten jezelf over te geven aan je creatieve gedachten. En onthou: je bent ook productief als je genoeg tijd voor jezelf neemt.

Hogere kwaliteit vriendschap

Bij JOMO maak je onderscheid tussen goede vriendschappen en oppervlakkige kennissen. Je zorgt met JOMO namelijk voor de juiste balans tussen tijd voor jezelf en het bijwonen van plannen waar je echt graag bij wil zijn. Zo kan je de moeite die je normaal in mensen stak waar je geen tijd in wilde steken, besteden aan je goede vrienden.

JOMO geeft je zelfvertrouwen een boost

Omdat je met JOMO meer tijd alleen doorbrengt, wordt de relatie met jezelf een stuk beter. Omdat je veel me-time hebt, wordt je je ervan bewust dat jij de enige bent die verantwoordelijk is voor je geluk.

Hierdoor is jouw geluksgevoel niet afhankelijk van andere personen of evenementen. Op deze manier vergroot JOMO jouw zelfvertrouwen, omdat jij de enige bent die de touwtjes in handen hebt en niet afhankelijk bent van anderen.

Enne.. ‘t is ook nog eens bijzonder vermoeiend om elke keer maar FOMO te ervaren en overal maar bij te willen zijn. Tenzij je vrienden Brad Pitt ontmoeten en jij niet, is er altijd nog een feestje dat precies hetzelfde is.

Crypto FOMO? Dit is wat je moet weten voordat je koopt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.