Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 3 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Karlijn over FOMO: ‘Waarom brengt mijn angst om iets te missen me altijd naar de meest onnodige plekken?’

Ik zou willen dat het anders was, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik last heb van FOMO – the fear of missing out. Of eerder: de drang naar het plezier van erbij zijn. In mijn ogen twee totaal andere dingen. Toch brengt deze drang me vaak wel naar plekken waarvan ik de volgende ochtend denk ‘was dit nou echt nodig?’

Het antwoord is vaak nee. Waarom brengt mijn angst om iets te missen me altijd naar de meest onnodige plekken?

Vrijdagavonden die eindigen in de Kleine Cooldown

Ik weet het, vorige week schreef ik nog over mindfull drinking, maar het tempo van dit weekend was allesbehalve mindfull. Missie mislukt. Wat begon als een kleine, rustige borrel bij een vriendin thuis monde uit in een ouderwets roekeloze stapavond die om 05:30 eindigde in de Kleine Cooldown op het Leidseplein. Als ik de volgende ochtend krokant wakker word vraag ik het me weer af: was dit echt nodig? Waarschijnlijk niet, al heb ik het onwijs naar m’n zin gehad.

Mijn definitie van FOMO

Ik heb het hier niet over de FOMO die je als 17-jarige kon voelen. Toen was het écht een klotegevoel als je op vakantie was terwijl je beste vriendin een huisfeestje gaf voor haar verjaardag, of als je uit wilde en niemand kon mee – nu voel ik dat soort FOMO niet meer. Het probleem zit ‘m er meer in dat ik zoveel mogelijk uurtjes van de nacht bij elkaar probeer te sprokkelen en er zo’n groots mogelijke avond van wil maken. Terwijl dat echt niet altijd hoeft.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook echt leuke avonden meegemaakt door deze instelling. Maar vaker heeft het me te lang wakker gehouden en een te grote kater opgeleverd.

Een maatschappij die draait om beleving

Met komst van social media zijn we niet alleen involved in ons eigen sociale leven, maar ook in dat van anderen. De ene na de andere story met bruisende activiteiten komt op Instagram voorbij. De maatschappij draait om beleving – wie heeft er vanavond de leukste?

Geluk is tegenwoordig maakbaar en dat zorgt ervoor dat de maximizers (de mensen die alles uit het leven willen halen) obsessief geluksmomentjes knutselen. Een logisch gevolg is de angst om iets te missen. Maar wat missen we nou eigenlijk echt? In mijn geval is dat meestal een paar uur nodige slaap.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.