Tessa Ham
Tessa Ham Money 4 nov 2021
Leestijd: 5 minuten

Crypto FOMO? Dit is wat je moet weten voordat je koopt

Tja, als je verhalen hoort over doodnormale mensen die opeens in het geld zwemmen, omdat ze crypto hebben gekocht, is het niet gek dat het ook bij jou begint te kriebelen. Maar waar moet je in hemelsnaam starten? Dit moet je weten als je ook last hebt van crypto FOMO.

Van welke cryptomunt je eigenlijk het best kan kopen tot waar je dat precies doet.

Crypto kopen

Oké, jij denkt eraan om crypto te kopen, maar je hebt er verder nog geen kaas van gegeten. Nog even een kleine uitleg, voordat we van start gaan: je kunt cryptomunten omschrijven als een soort digitale munten. Het grote verschil met ons traditionele geld is dat deze munten niet worden beheerd door een centrale instantie, zoals een bank of een regering.

Meer weten over het ontstaan van de allereerste cryptomunt Bitcoin en de technologie erachter? Dan raden we je aan eerst dit artikel te lezen waarin we uitleggen hoe Bitcoin in hemelsnaam werkt.

Welke crypto moet je kopen?

De populairste cryptomunt is natuurlijk the original: de Bitcoin. Maar er zijn inmiddels duizenden alternatieven te verkrijgen. We zetten de bekendste cryptomunten, met hun highlights, op een rij:

  • Bitcoin: de bekendste. 1 Bitcoin is – op het moment van schrijven – 54.532 euro waard.
  • Ethereum: volgens sommige experts zal Ethereum ooit groter worden dan Bitcoin. Je kunt er ook NFT’s (digitale kunst) mee kopen. 1 Ethereum is 3.854 euro waard.
  • Cardano: deze munt is populair, omdat het een duurzaam alternatief is voor Bitcoin. 1 Cardano is 1,72 euro waard.
  • Dogecoin: deze cryptomunt begon als een grap, maar inmiddels uitgegroeid tot een echte speler. 1 Dogecoin is 0,24 euro waard.
  • Polkadot: steeg in een jaar tijd van met meer dan 1.000 procent. 1 Polkadot is nu 44,49 euro waard.
  • Solano: over groei gesproken – deze munt steeg met bijna 13.000 procent het afgelopen jaar en is nu 177,66 euro waard.
  • Litecoin: wordt ook wel Bitcoin Light genoemd, zie het als Bitcoin, met een aantal verbeteringen. 1 Litecoin is 173,77 euro waard.

Begint het je al te duizelen? Dit zijn maar een paar voorbeelden in een notendop. Pas geleden ging er zelfs een cryptovaluta genaamd Squid Game viral, wat nu een scam blijkt te zijn. De boodschap van dit verhaal is dat je niet zomaar een crypto moet kopen, omdat een vriend ‘m aanraadt of omdat je erover in het nieuws leest.

Elke cryptomunt heeft een andere missie en gebruikt een andere technologie. Doe dus goed je research voordat je daadwerkelijk crypto koopt.

Waarom zou je crypto moeten kopen?

Je kunt crypto vergelijken met digitaal geld, maar je kunt het niet op die manier gebruiken. Je favoriete webshop neemt waarschijnlijk voorlopig nog geen crypto aan. Je zou dus naar cryptovaluta als een investering moeten kijken.

Je investeert je geld in een bepaalde munt (of meerdere) net als beleggers die geld investeren in bedrijven, met de hoop dat ze op de lange termijn meer waard zullen worden en daardoor meer opleveren als je ze weer verkoopt.

Wat moet je echt weten voordat je crypto koopt?

Dat crypto enorm volatiel is. Dat betekent dat de koers enorm stijgt en daalt, met enkele procenten op een dag. En dat komt omdat de waarde nog niet echt ergens op gebaseerd is. Of nou ja, omdat de waarde alleen maar gebaseerd is op wat mensen ervoor willen betalen. Zoals we net al uitlegden, kun je cryptomunten nog niet gebruiken om ergens af te rekenen.

In andere woorden: investeer geen geld dat je niet bereid bent om te verliezen. Natuurlijk ga je er vanuit dat je je geld niet verliest, maar niemand kan écht voorspellen wat de cryptomarkt in de toekomst gaat doen.

Wat is je strategie als je crypto hebt gekocht?

Er niets mee doen. Ja, echt. De verleiding is groot om obsessief te checken hoe het met je crypto gaat – we’ve been there. Maar hoe vaker je kijkt, hoe groter de kans is dat je uit emoties gaat reageren. Bijvoorbeeld dat je in paniek je crypto weer wil verkopen als je geld minder waard wordt.

Maar onthoud: we hebben geld geïnvesteerd dat we bereid zijn om te verliezen. Hoe langer je de crypto vasthoudt, hoe groter de kans is dat je geld juist meer waard wordt. Het liefst laat je jouw crypto dus voor vijf jaar of zelfs langer met rust. Als een munt enorm gaat stijgen, kun je natuurlijk altijd een beetje verkopen om bijvoorbeeld je investering er weer uit te halen.

Hoe koop je eigenlijk crypto?

Last but not least: waar koop je eigenlijk crypto? Er bestaan een hoop websites waarop je Bitcoin en andere munten kan kopen. Net als met de cryptomunten zelf geldt; doe je research of een platform betrouwbaar is. Veel websites hebben ook een handige app, waarmee het heel gemakkelijk wordt om crypto te kopen.

Een aantal voorbeelden:

  • Het Nederlandse Bitvavo
  • Binance, ‘s werelds grootste crypto exchange.
  • Coinbase, ook één van de grootste en populairste ter wereld
  • Nederlandse crypto app LiteBit

Good to know: je hoeft niet ergens 55.000 euro te hebben rondslingeren als je Bitcoin wil kopen. Je kunt ook een deel van een Bitcoin kopen, waardoor je eigenlijk zelf beslist hoeveel geld je erin steekt.

Het hoeft niet per se

Als laatste willen we nog meegeven, dat het ook helemaal oké is om je tegen die FOMO te verzetten. Misschien laat je bankrekening het helemaal niet toe, omdat je elke cent goed kunt gebruiken. Of misschien is het allemaal een beetje een ver van je bed-show. Onthoud: je hoeft niet per se in crypto te investeren.

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.