Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 1 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Kan je eerder ongesteld worden als je seks hebt? Zo zit het echt

Als vrouw hebben we bijna allemaal weleens een sekspartij gehad die eindigde in lakens vol bloed. Een doodnormale zaak, maar toch zorgt dit ervoor dat we onwijs gaan piekeren over de oorzaak van deze onverwachte bloeding. Is onze ongesteldheid vroegtijdig gestart door de seks? Dokters geven het antwoord.

Het klinkt logisch, dat je menstruatie eerder begint als je seks hebt.

Kan je eerder ongesteld worden als je seks hebt?

Een kickstart van je menstruatie na sexy time klinkt aannemelijk. Het kan natuurlijk zijn dat de gemeenschap down under iets los heeft gemaakt. Maar is dit ook zo? Dokter Sherry Ross geeft antwoord bij Elite Daily. “It is unlikely that sex can start a period early. It can be a timing coincidence that you bleed right after having sex on the very beginning of day one of your period. In truth, the only real change that sex can have on your actual period is pregnancy,”

Het kan zelfs zo zijn dat het wel menstruatie bloed is dat vrijkomt, maar dat betekent nog steeds niet de start van je menstruatie.

Wat is dan de oorzaak van het bloeden na seks?

Het belangrijkste aan bloed na de seks is de frequentie. Is het eenmalig of bloed je iedere keer weer?

Bij een enkele keer bloeden, kan het zijn dat de bloeding wordt veroorzaakt door wondjes (die zijn ontstaan tijdens de seks) of door slijmvlies in de baarmoedermond.

Als de bloedingen een terugkerend probleem zijn, dan wil je controleren of je uitstrijkjes up-to-date en in orde zijn. Als dit zo is, dan kan het een goed idee zijn om jezelf eens te laten checken op een soa. Chlamydia is namelijk een ontsteking in de baarmoedermond en dat kan zorgen voor bloedverlies tijdens geslachtsgemeenschap. Het kan ook zijn dat er een afwijking zit in de baarmoedermond, dit hoeft niet ernstig te zijn, maar is wel fijn om te laten checken door een huisarts.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.