Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lifestyle 29 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Karlijn over succes: ‘De voorpret is altijd leuker, dus ik geniet er nog maar even van’

Gisteren nam ik samen met collega’s Emma en Sophie de veertiende aflevering van onze podcast op, waarin we het onder andere hadden over ‘ongelukkig zijn’. En dat zette me aan het denken.

Eerder deze week dacht ik na over hoe mensen ongelukkig raken. Op heel veel manieren, denk ik. Een daarvan is het teleurstellende gevoel na het behalen van een langverwacht doel. Zo’n gevoel van ‘is dit het nou?’. En als je heel lang ‘is dit het nou?’ voelt, dan wordt het leven vanzelf één grote deceptie.

De clichés zijn waar

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het leven nog lang geen deceptie. In tegendeel zelfs. Toch betrap ik mezelf vaak op een teleurgesteld gevoel als de euforie van een succes sneller voorbij is dan gedacht – terwijl ik op sommige, onverwachte pleziertjes heel lang kan teren. Gelukkig is dit een bekend gevoel en heeft het zelfs een naam: The Arrival of Fallacy. 

Dat brengt me toch naar het cliché dat niet alles draait om het verdienen van meer geld, het maken van carrière of het ‘overal zijn’. Maar in het gedruis van het leven vergeet je dat soms. Dus note to self: meer tijd nemen om te genieten van successen in het leven.

Genieten van de voorpret

Een kenmerk van de strevende klasse is, je raadt het al, dat ze altijd blijven streven. Zodra het ene doel behaald is, wordt er alweer op het volgende gefocust. Ik herken dit als geen ander. Maar soms vraag ik me af of die drive niet juist de reden is dat veel dingen lukken. Als ik lang blijf stilstaan om te genieten van een succes, mis is dan de boot naar de volgende stap?

Daarom geniet ik maar wat extra van de voorpret. Die is toch altijd leuker.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.