Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 3 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom kerst ons gelukkig maakt: zet de boom alvast op

Word jij elk jaar ook zo gelukkig van de donkere dagen voor kerst? Lekker de kerstboom optuigen, lichtjes in de tuin en de leukste kerstitems en cadeautjes shoppen. Je bent niet de enige: wij Nederlanders worden zielsgelukkig van alle kerstvoorbereidingen, blijkt uit nieuw onderzoek. En we kunnen niet vroeg genoeg beginnen!

Of het te vroeg is om eind november Mariah Carey schaamteloos door de speakers te laten knallen, terwijl je de kerstboom alvast optuigt en lampjes op je balkon hangt? Nou, nee! Sterker nog: voor de meerderheid van 18 tot 35-jarigen is kerst de mooiste tijd van het jaar, blijkt uit onderzoek van Action. Alle reden dus om dat gevoel te omarmen en je te omringen met alles dat ‘kerst’ is.

Gnomen met glittermutsjes: op en top kerst

Winkelketen Action liet onderzoeken hoe we in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland tegen kerst aankijken. Wat blijkt? Ruim 1 op de 4 Nederlanders begint het liefst zo vroeg mogelijk met de kerstvoorbereidingen. Of dat nu het verzinnen van het kerstmenu, de leukste kerstitems scoren of alvast een mooie boom uitzoeken. Een kwart van alle Nederlanders geeft aan dat hoe eerder ze starten, hoe gelukkiger ze zich voelen.

Action speelt hier zelf op in met een uitgebreide – en héle leuke – kerstcollectie die al vroeg in de winkels ligt. “Dat doen we elk jaar: onze collectie is voor iedereen toegankelijk, voor de allerlaagste prijs”, vertelt een woordvoerder van de keten. “Wij willen met onze verrassende kerstartikelen iedereen een grote glimlach bezorgen.” En dat lukt: de vrolijke gnomen met glittermutsjes voor in de kerstboom zijn wat ons betreft een aanwinst voor elke kerst-lover.

Extra dosis geluk door samenzijn

Volgens het onderzoek begint 2 op de 5 Nederlanders een maand tot enkele weken met de kerstvoorbereidingen. Hier zijn we vooral dol op een uitgebreid kerstdiner en ook kerstkaarten sturen is favoriet. In omliggende landen is dat iets anders: zo houden de Duiters enorm van kerstmarkten en advent en spelen bij de Fransen en Duitsers cadeaus een grote rol. Maar ook daar geldt, net als in Nederland, dat de kerstboom versieren en samenzijn met familie de belangrijkste kersttraditie is.

Dat is niet zo gek, meent gezondheidszorgpsycholoog Najla Edriouch: “Samenzijn is een universele basisbehoefte van de mens. De feestdagen zijn een perfect moment om samen te zijn met je dierbaren. Samen een maaltijd eten of stilstaan bij mooie jeugdherinneringen kunnen leiden tot een extra dosis geluk en onderlinge verbondenheid.”

Klassiekers favoriet met kerst

Nederlanders zijn dol op rode en groene versiering, notenkrakers, gnomen en lichtdorpen, blijkt uit het onderzoek van Action. De klassiekers, dus. De meeste Nederlanders (48%) denken vooral praktisch en kiezen voor een kunstboom, 30% gaat voor een echte boom. We versieren ‘m graag met natuurlijke materialen (20%) zoals hout, takken en dennenappels, maar dat wordt op de voet gevolgd door een trendy boom met zilver, goud en gekleurde lichtjes. De meeste Nederlanders (69%) kiezen overigens voor witte lichtjes in de boom. Ieder zijn smaak, dus.

Corona gooide vorig jaar roet in het eten: 1 op de 3 Nederlanders geeft aan dat ze kerst in 2020 minder leuk vonden. Het voordeel is: we hebben er nu massaal weer méér zin in. We zijn van plan dit jaar meer geld uit te geven (2 op de 5 Nederlanders) en besteden dat het liefst aan kerstcadeaus om onze naasten in het zonnetje te zetten. Vastberaden om van kerst weer ‘the most wonderful time of the year‘ te maken. Wij kunnen niet wachten!

In samenwerking met Action

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.