Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Love & Life 3 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Stoppen met de pil: de 12 voor- en nadelen op een rij

Wanneer je besluit te stoppen met de pil, doe je dit hoogstwaarschijnlijk voor een goede reden. Zo stopt de één vanwege vervelende bijwerkingen en de ander om zwanger te worden. Er zijn vast een paar dingen die je zult missen – of juist niet.

Overweeg jij om te stoppen? We hebben de voor- en nadelen van stoppen met de pil voor je verzameld.

Disclaimer: deze bijwerkingen kunnen voorkomen, maar het verschilt per persoon.

Stoppen met de pil: voordelen

Stoppen met het slikken van de anticonceptiepil heeft natuurlijk een paar voordelen. Toch is het fijn om te weten wat je te wachten staat. We hebben alle voordelen van het stoppen met de pil op een rij gezet.

1. Je hebt geen last meer van stemmingswisselingen

Het kan best zo zijn dat je van de pil last krijgt van (heftige) stemmingswisselingen. Wanneer je stopt met het slikken van de pil kun je gedag zeggen tegen die vervelende mood swings.

2. Je hebt weer een natuurlijke hormoonhuishouding

Je lichaam zal er weer even aan moeten wennen, maar eenmaal gestopt met slikken van de anticonceptiepil gaat je lichaam weer volledig zelf hormonen aanmaken. Dit houdt in dat je hormoonhuishouding weer op orde én natuurlijk is.

3. Je krijgt weer een verhoogd libido

Tijdens het slikken van de pil zul je vast wel gemerkt hebben dat je minder zin hebt in seks. Niks mis mee, maar wanneer jouw partner meer zin heeft kan dit soms vervelend en frustrerend zijn. Wanneer je stopt met de pil zul je er al snel genoeg achterkomen dat je libido is gestegen en je meer zin hebt.

4. Je verliest een paar kilo’s

Het slikken van de anticonceptiepil kan er (helaas) voor zorgen dat je wat meer water vasthoudt dan normaal. Dit betekent dus ook dat je gewicht sneller toeneemt. Stoppen met de pil zal er dus voor zorgen dat je een paar van die extra kilo’s verliest.

5. Je bent minder lang ongesteld

Minder lang ongesteld worden is natuurlijk een groot voordeel. Als je de pil (door)slikt zul je namelijk vaker langer ongesteld worden en meer bloeden. Stoppen met het slikken van de pil laat dit probleem als sneeuw voor de zon verdwijnen.

6. Migraineklachten zijn weg

We voelen je frustratie als je migraineklachten hebt én de pil slikt. Het is namelijk ontzettend vervelend. Één fijn voordeel van stoppen met de pil is dat dit probleem niet langer aanhoudt.

7. Je vergeet de pil niet meer

De stress die je krijgt wanneer je de pil één of meer dagen bent vergeten hoef je nooit meer te ervaren als je stopt met de pil.

Stoppen met de pil: nadelen

Helaas zitten er ook wat nadelen aan stoppen met de pil. Het liefst wilden wij ook dat deze er niet waren, maar ze zijn er wel. Nogmaals heeft niet elke vrouw hier last van en verschillen de symptomen bij ieder persoon. We hebben de mogelijke bijwerkingen voor je op een rijtje gezet.

1. Acne

Het kan best zo zijn dat je de pil bent gaan slikken om af te zijn van die vreselijke puistjes. Wanneer je dan stopt met de pil, is de kans erg groot dat deze weer terugkomen. Of ze tijdelijk zijn verschilt per persoon, maar irritant is het wel.

2. Buikpijn

Menstruatieklachten verschillen per persoon, maar wanneer je stopt met de pil kan het best zo zijn dat je meer last krijgt van buikklachten, zoals misselijkheid, buikkramp en buikpijn. Vooral tijdens je menstruatie kan dit opspelen.

3. Pijnlijke borsten

Wanneer je begint met het slikken van de pil, zul je vrij snel merken dat je borsten op rap tempo beginnen te groeien. Zodra je eenmaal stopt met de pil, zal dit ook weer snel afnemen. Ook kunnen je borsten en tepels een stuk gevoeliger worden.

4. Je bent onbeschermd

De pil is een fijn anticonceptiemiddel dat beschermt tegen zwangerschap. Door consequent de anticonceptiepil slikken is de kans dat je zwanger wordt onder de 1%. Stoppen met de pil zal dus ook betekenen dat je minder beschermd bent en sneller afhankelijk bent van een condoom. Wanneer je dit niet fijn vindt, kun je altijd nog overstappen op een (hormoonvrij) alternatief.

5. Je wordt onregelmatig ongesteld

Niet alleen de bescherming is fijn aan de pil, ook is een ander voordeel de regelmaat. Het slikken van de pil zorgt er namelijk voor dat je een vaste stopweek hebt of deze zelf in kunt plannen, wat voor veel vrouwen erg fijn is. Wanneer je stopt met de pil geef je ook dit helaas op.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.