Tessa Ham
Tessa Ham Career 8 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

7 kleine gewoontes in je ochtendroutine die je leven verbeteren

Eerlijk zeggen: begin jij je ochtenden happy, energiek en productief? Of ben je niet uit bed te slepen en haast je je naar werk? Het is niet voor niets dat veel succesvolle mensen een complete ochtendroutine hebben. Hoe je de ochtend begint, zet namelijk meteen de toon voor de rest van de dag.

Deze kleine gewoontes zorgen ervoor dat je de dag energiek en productief begint. Je zal snel merken hoeveel effect dat heeft op de rest van je leven.

Gewoontes voor je ochtendroutine

En het beste van alles: al deze kleine gewoontes bij elkaar duren je niet meer dan een paar minuten!

1. Maak je bed op

Het is misschien het laatste waar je zin in hebt als je net wakker wordt, maar je bed opmaken is om veel redenen een goed idee. Allereerst omdat het hiermee voor jezelf duidelijk is dat de dag echt begonnen is. Bovendien ga je hierdoor veel relaxter naar bed.

Volgens een voormalige Amerikaanse generaal bij de marine, William McRaven, is het ook dé tip om productiever te worden. Dat komt omdat je dan direct na het opstaan al een taakje hebt afgevinkt. Dat voelt zo lekker dat je gemotiveerder bent om de rest van je to-do list ook te tackelen.

2. Haal bewust adem

Het lijkt wel alsof iedereen en z’n moeder mediteert tegenwoordig en het zou best kunnen dat het niets voor jou is. Wees gerust, we zullen je niet dwingen om te mediteren. Maar even een minuut bewust diep in en uit ademhalen tijdens je ochtendroutine, helpt je minder overweldigd te voelen. Het zorgt ervoor dat je alles kunt handelen wat vandaag op je pad komt.

3. Zeg nee tegen je telefoon

75 procent van de mensen tot 35 jaar pakt meteen z’n telefoon als ze wakker worden. En dat terwijl het een negatief effect op je heeft. Door alle berichten nemen je stress levels (onbewust) toe. Als je wakker wordt is je mentale, emotionele en fysieke energie op z’n hoogtepunt. Wil je die tijd echt besteden aan scrollen op Instagram?

4. Lach naar jezelf in de spiegel

Jep, we’ve just said that. Het klinkt heel ongemakkelijk, en dat zal het de eerste paar keren zeker zijn, maar onderzoek heeft aangetoond dat lachen aanstekelijk is. Zelfs als het om je eigen lach gaat! Zo begin je elke dag op een positieve manier.

5. Zorg goed voor je lichaam tijdens je ochtendroutine

De kans is groot dat je lichaam een beetje stijf en uitgedroogd voelt na een nacht slaap. Dus drink een groot glas water en doe een paar stretches: je lichaam zal je dankbaar zijn. Je hoeft trouwens echt geen hele yogasessie te doen. Vijf minuten rekken en strekken doet al wonderen.

6. Wees dankbaar voor wat je hebt

Schrijf tijdens je ochtendroutine drie dingen op waar je naar uitkijkt vandaag of drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Wedden dat je de dag zo met een goed gevoel begint? Dat zeggen we niet zomaar: meerdere onderzoeken hebben aangewezen hoe krachtig dankbaar zijn eigenlijk is. Het is zelfs zo dat hartpatiënten sneller herstelden als ze een dankbaarheidsdagboek bijhielden.

7. Extra tip: maak je to-do list de dag van tevoren

Oké, dit is niet helemaal onderdeel van je ochtendroutine, maar gaat je wel veel helpen in de ochtend. Bedenk wat je morgen wil doen als je opstaat. Is dat meteen aan de slag gaan? Of wil je eerst sporten? Een ochtendwandeling maken? Je maakt het een stuk makkelijker voor jezelf als je de ochtend voorbereid. Bijvoorbeeld door je sportkleding alvast klaar te leggen.

Ook is het handig om je to-do list alvast te maken. Dit kun je ‘s avonds doen of meteen als je klaar bent met werk. Hierdoor hoef je morgen niet te wikken en te wegen waarmee je aan de slag moet gaan, maar kan je meteen uit de startblokken schieten.

Door deze TikTok-hack word jij elke ochtend fris en energiek wakker

Apartment Therapy

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.