Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Relaties 8 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Lieve (23): ‘Ik kan het uitgavepatroon van mijn vriendinnengroep niet bijhouden’

Iedere week doet een lezeres bij ons haar verhaal. Dit kan een betekenis zijn, maar ook een zorg óf een gedachte die zij hebben. Van ongemakkelijke dates tot vriendinnenirritaties, en van geldzorgen tot geheime verlangens. Deze week doet Live (23) haar verhaal.

Lieve zit in een hele gezellige vriendinnengroep. Ze is erg blij met haar vriendinnen, maar kan hun uitgavepatroon niet bijhouden. Etentjes kosten vaak al €100 en ook de andere uitjes die zij plannen zijn flink aan de prijs.

‘Ik kan het uitgavepatroon van mijn vriendinnengroep niet bijhouden’

Etentje hier, drankje daar – allemaal hartstikke leuk, maar ook ontzettend prijzig. Lieve houdt ervan om leuke dingen te doen met haar vriendinnen, maar kan het eigenlijk niet betalen.

Hi Lieve, zou je iets meer kunnen vertellen over jouw situatie?

”Zeker. Ik zit al jaren in een hele gezellige vriendinnengroep van zes meiden. We zaten bij elkaar op de middelbare school in het Zuiden van het land, maar zijn twee jaar geleden allemaal naar Amsterdam verhuisd. Daar hebben we met z’n allen een onwijs leuk en bruisend leven, ik zou dat voor geen goud willen missen. Toch begint het uitgavepatroon van die meiden me erg in te halen de laatste maanden. Ik zie mijn spaarrekening kelderen tot een nieuw dieptepunt. Dat komt door alle etentjes, koffie-dates en sportlesjes die we doen.’

De andere vijf meiden werken allemaal, maar ik zit in het laatste jaar van mijn studie. Hierdoor heb ik een stuk minder te besteden dan de anderen, mede door mijn hoge huurprijs in de stad. Voor alle leuke uitjes pak ik geld van mijn spaarrekening, maar zij betalen dat gewoon van hun salaris.”

Wat zijn het dan voor dingen die jullie voornamelijk samen doen?

”Er worden bijna ieder weekend wel etentjes gehouden of we gaan uiteten, daarna wordt er een drankje gedaan in een bar of gaan we de club in. De meeste avonden met de meiden kosten mij zeker €100. Als ik dit twee keer per week doe, dan kost het mij gewoon €800 in de maand. Daarnaast wordt er in het weekend ook vaak buiten de deur geluncht of koffie gedronken. Tot slot doen we doordeweeks sportlesjes, maar dat abonnement is ook €60 in de maand. Dit tikt allemaal behoorlijk aan en ik kan dit uitgavepatroon niet meer bijhouden.”

Heb je het weleens met je vriendinnen besproken?

”Ja, en dan reageren ze ook heel lief. Ik geef weleens aan dat ik thuis blijf omdat ik op mijn centen moet letten, maar dan bieden zij altijd aan om mijn deel te betalen. Soms neem ik dit aan, maar vaak voel ik me heel opgelaten bij dat idee. Dan pak ik geld van mijn spaarrekening, want ik wil die leuke avonden ook niet missen.

Ik stel ook vaak voor om iets thuis te doen, maar ook dan worden er dure boodschappen gedaan, waardoor de avond alsnog best prijzig is. De meiden denken wel heel erg met mij mee, hoor. Toch is het gewoon vaak zo dat er veel meer geld doorheen gaat dan ik me kan veroorloven.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.