Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 4 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Op deze manieren kom je erachter of je make-up over datum is

Helaas zijn make-up producten niet voor altijd houdbaar en is het nodig ze zo nu en dan te vervangen. Soms is het echter lastig te zien wanneer je make-up nou over datum is – helemaal wanneer het er nog prima uitziet.

Op deze manieren kom je erachter of jouw make-up overdue is.

Make-up over datum: dit moet je weten

Het is vaak lastig te zien wanneer een product nou over datum is. Make-up dat over datum is gaat namelijk niet net als eten stinken, maar kan een product dat over datum is al wel zorgen voor een bacterie en acne. Kortom: het is ontzettend belangrijk je make-up stash zo en dan eens goed uit te spitten.

Houdbaarheid checken

De beste manier om bij te houden of je producten nog houdbaar zijn is doormiddel van een houdbaarheidssticker. Door deze er snel na de aankoop al op te plakken weet je precies wanneer je jouw product moet vervangen. We hebben op een rij gezet hoe je weet hoe lang welk make-up product houdbaar is en hoe je weet wanneer een product over datum is.

1. Vloeibare foundation

Over het algemeen wordt vloeibare foundation gestopt in luchtdichte flesjes of tubes. Hierdoor kan er geen tot weinig lucht bij komen en is de kans dus kleiner dat het snel over datum gaat.

Een vloeibare foundation gaat dus best lang mee: zo’n twaalf maanden om precies te zijn. Wanneer je het idee hebt dat je foundation snel uitdroogt of uit elkaar valt, is het tijd voor de prullenbak.

2. Poederproducten

Aan een poeder kan het soms nóg lastiger zijn om te pijlen of het nu over datum is of niet. Gelukkig is een poeder als facepowder lang houdbaar: zo’n achttien maanden. Ook een oogschaduwpallet is lang houdbaar. Omdat er geen water aan is toegevoegd is het moeilijker voor bacteriën om te groeien en gaat de make-up minder snel over datum.

3. Eyeliner

Er zit een verschil tussen liquid eyeliner, gel eyeliner en een oogpotlood. Een vochtige eyeliner als gel of liquid is minder lang houdbaar en moet soms wel om de drie tot zes maanden vervangen worden. Een oogpotlood kan een jaar lang gebruikt worden, indien ‘ie zo nu en dan geslepen wordt.

4. Mascara

Een mascara is over het algemeen zo’n drie maanden houdbaar, maar het kan ook best zo zijn dat hij tegen die tijd al op is. Wanneer je er iets langer over doet, zul je merken dat de textuur van de mascara na die drie maanden verandert.

Omdat de borstel van je mascara constant lucht meeneemt en ook je huid en wimpers aanraakt, kunnen er bacteriën ontstaan. Houd dus die drie maanden aan en vervang rond die tijd je mascara om ooginfecties te voorkomen (en geloof ons, die zijn niet prettig).

5. Lippenstift

Lippenstift kan ongeveer twaalf tot achttien maanden mee. Dat is best een tijdje, maar vergis je niet. Wanneer je lippenstift uitleent of veel gebruikt, kan de make-up sneller over datum raken. Er ontstaan namelijk bacteriën op de lippenstift waardoor je last kunt krijgen van koortslippen. Over het algemeen gebeurt dit niet zo vaak, maar houdt het wel in de gaten.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.