Anne Smits
Anne Smits Relaties 24 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Mannen en die bewijsdrang van ze: waarom mannen overal de competitie in zien

Niet elke man of vrouw is hetzelfde in een relatie. De één laat zijn of haar partner erg vrij, terwijl de ander het liefst met een verborgen camera volgt wat zijn of haar partner uitspookt. Hoe dan ook zijn er biologische eigenschappen die nu eenmaal kenmerkend zijn voor zowel mannen als vrouwen. En deze keer willen we het even hebben over de drang van mannen om overal een wedstrijdje van te maken. Maar wanneer je in een relatie zit, heb je toch al gewonnen?

Laten we een duik nemen in het mannenbrein.

Mannen en bewijsdrag

Wij vrouwen waarderen het wanneer een man zich als een gentleman gedraagt. Dat betekent niet dat hij hoeft te bewijzen dat hij de sterktste, slimste, grappigste of whatever is. Dus mannen, wees jezelf. Dat is meer dan genoeg. Geen zin in al die relatieverhalen? Lees hier alles wat je wilt weten nu je weer single bent.

De kern van het probleem

Het gevoel van een man om een vrouw te willen veroveren, is niet onbekend. Duizenden jaren geleden was er een duidelijke rolverdeling en was het niet aan ons vrouwen om achter de mannen aan te gaan. Gelukkig zijn we inmiddels een stuk ruimdenkender en hebben we de traditionele rollen en gedragingen wat meer losgelaten. Zo kan je als vrouw prima op een man afstappen in de kroeg, zonder dat iemand daar van opkijkt. Dat wil alleen niet zeggen dat het biologische instinct van de man met de jaren ook zo is ontwikkeld. Zo hebben (niet allemaal, maar wel veel) mannen nog altijd het gevoel zich te moeten bewijzen. Maar waarom?

Waar je zijn bewijsdrang aan herkent

Zit je in een relatie met een man en wil je weten of hij dit gevoel van bewijsdrang ook heeft? Er zijn een aantal kenmerken in zijn gedrag waar je dit aan kan herkennen. Zo kan hij bijvoorbeeld niks willen weten van jouw liefdesleven vóórdat je iets met je huidige partner kreeg. Dat komt omdat hij geen gevoel van jaloezie wil ervaren als blijkt dat jij het misschien ook wel leuk hebt gehad met anderen. Het kan ook zo zijn dat hij juíst alles van jouw vorige (bed)partners wil weten, zodat hij denkt te weten wat hij zogenaamd moet doen om hen te overtreffen. Het is misschien lief en goed bedoeld, maar het is voornamelijk zijn onzekerheid die hem het gevoel geeft dat ‘ie alles moet ‘winnen’.

Hoe los je het op?

Wanneer jouw partner zich continu probeert te bewijzen, is dat nogal vermoeiend voor zowel jou als voor hem. Probeer hem duidelijk te maken dat jullie niet voor niets een stel zijn. Jullie hebben al voor elkaar gekozen om waarschijnlijk heel veel redenen, dus indruk maken, is nogal onnodig. Laat ook merken dat je hem op z’n leukst vindt als hij relaxt en zichzelf is en dat het je alleen maar afschrikt zodra hij zich weer als een haantje gedraagt. Het is vooral zijn eigen onzekerheid die hem zich zo laat gedragen, en dat is nergens voor nodig.

Anne over de ick: ‘Mijn lijstje met afknappers is eindeloos en dat slaat nergens op’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.