Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 3 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Is jouw menstruatiecyclus normaal? 5 tekenen die daarop wijzen

Geen een menstruatiecyclus is hetzelfde. Waarschijnlijk weet je dat maar al te goed. Als je het er met je vriendinnen over hebt, worden de verschillen al snel duidelijk: de een is ‘maar’ 3 dagen ongesteld, terwijl de ander een week lang hevig bloedt. Om nog maar over de klachten te zwijgen. Maar wat is nou normaal?

Wij zochten het voor je uit. Deze 5 tekenen wijzen op een normale menstruatiecyclus.

Een normale menstruatiecyclus

Of je een normale menstruatiecyclus hebt of niet is een hele goede vragen. Toch is het ook een lastige om te beantwoorden. In principe is wat ‘normaal’ is, ook weer voor iedere vrouw anders. Het hangt namelijk af van de duur van de menstruatie die je altijd of met regelmaat hebt.

Met andere woorden: elke menstruatie ziet er anders uit en de meesten zijn normaal. Weinig bloed, veel bloed, heftige klachten of juist niet. Zo ziet een normale menstruatiecyclus eruit:

1. Je wordt elke maand ongesteld

Zolang je menstruatie iedere maand komt, is het een normale menstruatiecyclus. En tuurlijk, het kan de ene keer wat langer duren dan de andere keer, bijvoorbeeld door te weinig slaap of een stressvolle periode.

Je menstruatiecyclus kan tussen de 28 en 35 dagen duren. Daaruit blijkt maar weer dat zelfs de wetenschap ons niet kan vertellen wat het exact is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je menstruatie een dag of twee te vroeg of te laat komt. Het is wel verstandig om contact op te nemen met je huisarts als je menstruatie helemaal uitblijft voor een maand of twee.

2. Je herkent een patroon

Als je stopt met de pil, kan het zijn dat het even duurt voor je menstruatiecyclus weer normaal is. Op den duur zou je – als je een normale menstruatiecyclus hebt – een patroon moeten herkennen.

En nee, dat betekent niet dat je menstruatie er elke maand hetzelfde uitziet, maar juist dat het ‘altijd al zo is geweest’ dat je bijvoorbeeld de eerste dagen heel licht ongesteld wordt en daarna juist hevig.

Waar je wel even op moet letten is dat de kleur of geur niet ineens heel anders wordt. Dan kan er namelijk sprake zijn van een infectie.

3. Je verliest de juiste hoeveelheid bloed

Als je ergens geen zin in hebt, is het wel om je menstruatie op te vangen om te kijken of je de juiste hoeveelheid bloed verliest. Snappen we. Toch kan het een fijne bevestiging zijn en bovendien kan een menstrautiecup je daar makkelijk bij helpen.

Tijdens een normale menstruatie verliezen vrouwen zo’n 20 tot 60 milliliter bloed, en soms zelfs 70 tot 80 milliliter.

4. Heftige menstruatie is ook normaal

Iedere vrouw die menstrueert heeft wel eens last van heftige menstruatie. Sterker nog, van maand tot maand kan de hevigheid sterk verschillen. Niet iets om je zorgen over te maken.

Heb je vaak last van duizeligheid of licht in je hoofd tijdens je menstruatie? Dan kan het zijn dat je wel heel veel bloed verliest en een retourtje huisarts verstandig is.

Wil je weten: zo herken en voorkom je Toasted Skin Syndrome

5. Je menstruatiecyclus kent vier fasen

Een normale menstruatiecyclus bestaat uit vier fasen: de menstruatiefase, de folliculaire fase, de ovulatie en de luteale fase.

In de menstruatiefase zijn je oestrogeen- en progesteronlevel op zijn laagst. In deze fase kan je een chagrijnig, vermoeid en emotioneel gevoel hebben.

In de folliculaire fase wordt het FSH geproduceerd. Dit hormoon seint je eierstokken dat een nieuw eitje mag gaan rijpen. In deze fase krijg je weer wat meer energie.

De ovulatie is in de derde week van je cyclus, dan ben je op je vruchtbaarst. Je oestrogeenpeil is het hoogst en het hormoon wat de eisprong stimuleert neemt toe.

De laatste fase – de luteale fase – duurt het langst. Je energie neemt weer af, de eisprong heeft plaatsgevonden.

Last van menstruatiekramp? Zo kom je er zo snel mogelijk vanaf

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.