Mesticia Da Silva
Mesticia Da Silva Lichaam 28 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Slechte nacht gehad? Met deze 5 tips kom je toch normaal de dag door

Slaap is een van de belangrijkste onderdelen voor een goede gezondheid en vitaliteit. Maar wij begrijpen ook dat het heel moeilijk is om elke nacht je volle acht uur slaap te krijgen: of je nu een nacht moet doorhalen of last hebt van slapeloosheid. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om toch het beste te maken van je dag na een slechte nachtrust. Wij zetten ze speciaal voor jou op een rij.

We’ve all been there. 

5 dingen die je energie geven na een slechte nachtrust

Wij weten maar al te goed hoe het voelt als je wekker afgaat en je beseft dat je een drukke werkdag tegemoet gaat met te weinig slaap. Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om de dag na een slechte nachtrust (lees hier hoe je een goede nachtrust krijgt) toch normaal te functioneren.

1. Hou het bij één kop koffie

Als je slecht hebt geslapen, is het voor velen normaal om meteen te gaan voor een sterke kop koffie. De cafeïne is stimulerend, waardoor we ons wakker en klaar voor de dag voelen. Maar deze kortetermijnoplossing kan de slaap die je hebt gemist niet vervangen.

Natuurlijk is het helemaal prima om je dagelijkse kop cafeïne te drinken als je wat moeite hebt met het opstarten van je dag. Maar als je eenmaal afhankelijk bent van koffie om de dag door te komen, wordt dit al snel een probleem. Als je teveel koffie drinkt, kan je namelijk ontwenningsverschijnselen krijgen als vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid.

2. Pas op met suiker

Zin hebben in wat chocolade of een paar koekjes is na het slapen helemaal normaal. Maar terwijl deze op korte termijn energieboosters je het gevoel geven dat je de hele wereld aan kan, eindig je vaak weer op dezelfde plek…. veel te moe om te functioneren.

In plaats van het grijpen naar je favoriete zoete snacks, kun je deze het beste kiezen voor noten, zaden en fruit, zoals watermeloen. Koolhydraten hebben vaak hetzelfde effect als suiker, ga als je moe bent dus niet voor een sandwich maar kies voor iets lichters.

3. Doe een klein dutje van 20 minuten voor je lunch

Als je door vermoeidheid echt moeite hebt om de dag door te komen, kan een dutje je grote redder zijn. Een dutje van 20 tot 30 minuten, kan ervoor zorgen dat jij je meer alert voelt. Kies er dan ook voor om tijdens je dutje gewoon in je slaapkamer te slapen, dit is namelijk een stille plek wat je de slaap beter maakt.

Wil je een dutje te doen, probeer dit dan wel zo vroeg mogelijk op de dag te doen in plaats van later. Hoe langer je wacht om een dutje te doen, kan namelijk invloed hebben op je slaap van die nacht. En vergeet natuurlijk geen wekker te zetten.

4. Ga naar buiten

Even naar buiten gaan kan je humeur enorm verbeteren, heb je dus slecht geslapen, kies dan voor een wandeling. De frisse lucht maakt je namelijk weer alert en het maakt je klaar voor de rest van de dag. Helemaal tijdens de donkere dagen is het erg goed om eens in de zoveel tijd de natuur in te gaan, voor je dagelijkse dosis vitamine D die we zo hard nodig hebben.

5. Ga eerder naar bed, maar laat jezelf niet uitslapen

Na een slechte nachtrust is iets eerder naar bed gaan een beter idee, dan de volgende dag uitslapen. Probeer je te houden aan je routine om wakker te worden, aangezien je lichaam hieraan gewend is geraakt. Als je eenmaal gewend bent om uit te slapen kan dit een gewoonte worden. Streef ernaar om een uur eerder naar bed te gaan dan dat je gewend bent. Op deze manier verander jij je routine niet te veel en slaap je ‘s nachts ook niet te lang.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.