Jana Witteman
Jana Witteman Werk & Carrière 9 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Met deze simpele 5 hacks kom je wél productief de dag door

Je zit uren achter je laptop, maar komt niet uit je vingers. Natuurlijk hebben we allemaal weleens een dag waarop we nét wat minder productief zijn. Je gooit achteloos online winkelmanden vol, kent plots alle ins en outs over poedels, maar hetgeen dat je écht moet doen, dat lijkt maar niet te lukken.

Natuurlijk is het niet nodig om te streven om iedere dag te streven naar een enorm productieve dag. Maar als het dagelijks voelt alsof je niks voor elkaar krijgt, is ook geen pretje. Daarom helpen wij je op weg met deze vijf hacks. Succes!

1. Stel prioriteiten

Klinkt logisch, maar deze tip kan echt een groot verschil maken voor je productiviteit. In plaats van een ‘gewone’ to-do lijst, maak je in dit geval een prioriteitenlijst. Zet op dit lijstje alleen je taken die écht gedaan moeten worden en schrijf daar ook meteen achter hoe lang je taak duurt.

Maak dan een apart lijstje voor alle andere taken die je nog moet uitvoeren, maar leg die niet de hele dag in het zicht. Heb je alle taken op het prioriteitenlijstje kunnen afvinken? Dan is het tijd om door te pakken met de reguliere to-do lijst.

2. Ken jij pomodoro al?

Deze techniek is perfect voor taken die oneindig groot lijken voordat je eraan begint. Denk bijvoorbeeld aan een scriptie die geschreven moet worden, of het opstellen van het beleidsplan voor het nieuwe jaar. Juist, taken die compleet niet-sexy en heel onaantrekkelijk ogen op het eerste gezicht.

Met de pomodoro-methode, verdeel je je tijd in blokken van 25 minuten, met een pauze van 5 minuten eraan vastgeplakt. In die 25 minuten focus je slechts op één taak, waar je onafgebroken aan werkt. Zet een wekker na 25 minuten, zodat je ondertussen ook niet op de tijd hoeft te letten. Hou je écht alleen bezig met wat je gedaan moet krijgen, neem vervolgens een korte pauze en herhaal dit voor drie of vier blokken. Done? Las dan een grote pauze in.

3. Mails? Alleen in een tijdslot

Mails kunnen je ongelooflijk afleiden. Je ziet een pop-up van een collega: kun jij even snel…? Natuurlijk kan jij dat, maar wel wanneer het jou uitkomt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je 4 keer per dag je mail checkt en dat je verder je mail afsluit. Constante afleiding, dat werkt voor niemand lekker.

4. Out Of Office: ook voor je productiviteit

Wie zegt dat deze functie alleen gebruikt mag worden tijdens je vakantie? Als je een grote taak moet uitvoeren, die je bijvoorbeeld in vier pomodoro-blokken af kunt hebben, is deze functie ook een perfecte uitkomst. Zet dit aan voor de periode dat je écht even moet focussen. Je wordt minder gestoord en je zult een stuk efficiënter te werk gaan.

5. Voorkom constante afleiding

Zeker sinds remote werken steeds gebruikelijker geworden is, wordt er gebruik gemaakt van oneindig veel verschillende communicatiekanalen. Handig, maar niet altijd goed voor je productiviteit. Een Slack-melding hier, een Teams pop-up daar, dan nog de WhatsApp chatgroepen waar een constante stroom van informatie wordt uitgewisseld: je raakt continu afgeleid. Zet daarom je meldingen uit wanneer het tijd is om te focussen. Als het écht heel dringend is, dan kunnen mensen ook altijd nog bellen. Net zoals vijftien jaar geleden, toch?

Open jij jouw werkmail op vakantie? Zó veel mensen doen dit

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.