Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Love & Life 17 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Met deze trucjes onthoud je de namen van je gesprekspartners wél bij een voorstelronde

Met deze tips zorg jij er deze feestdagen, het komende werkoverleg of eerstvolgende date voor dat je de naam van je gesprekspartner wél onthoudt.

Nooit meer gissen naar een naam die nét gezegd is.

De nooit eindigende struggle van het raden van namen

We kennen het allemaal: ben je op een feestje waar je niet iedereen kent, stel je jezelf netjes voor, maar ben je tegelijkertijd elke naam al weer vergeten omdat je zó druk bezig was met het fatsoenlijk uitspreken van je eigen naam. Hinderlijk to the max. Wil jij bij het aankomende kerstdiner zorgen dat je de naam van de nieuwe vriend van je achternicht wél kunt onthouden? Wie weet kom je een stuk verder door het toepassen (en oefenen) van deze trucjes.

Doe de Clinton

Wat we dan ook van hem mogen vinden, een ding dat we Bill Clinton moeten nageven is dat hij een groot voorbeeld is in het onthouden van namen. Hoewel wij flinke twijfels hebben bij zijn bewering dat hij iedereen uit zijn staat bij naam kende, de namen-memory-skills van deze man op zijn minst indrukwekkend te noemen. Je kunt maar ergens goed in zijn. Toch is het geen kwestie van goede genen of aanleg, namen (wél) onthouden is een skill (of gewoonte) die iedereen kan leren. Dit de stappen die hij zichzelf heeft aangeleerd:

Stap 1. Luister en huiver

Een beetje extra actieve aandacht erbij kan al een hoop schelen. Focus je op wat de ander zegt, in plaats van hoe jij zelf over komt.

Stap 2. Houd je aandacht erbij

Nog een beetje aandacht extra erbij, niet alleen voor de naam, maar de gehele ontmoeting. Kijk iemand aan, zie wat diegene aan heeft, probeer te letten op opvallende kenmerken en probeer een gesprek aan te knopen. Maak het jezelf iets makkelijker door een vraag te stellen over de naam, waar het vandaan komt, hoe je het schrijft… Wees creatief.

Stap 3. Maak verbindingen

Probeer vervolgens een opvallende link te maken tussen een kenmerk van de persoon en de eerste letter van de naam. Bijvoorbeeld: Karlijn is kapper, Nora heeft een grote neus of Ben heeft een bril.

Stap 4. Nóg een keer

Een (al dan niet onopvallende) herhaling van de naam, een paar seconden na de ontmoeting, zorgt ervoor dat je de naam nog beter kunt registreren. Ook kun je het herhalen door handige zinnetjes te gebruiken, bijvoorbeeld “Leuk je te ontmoeten, Pietje!”.

Pietje dus. Onthouden maar.

‘Ben je weer alleen?’ Zó ga je om met single shaming tijdens de feestdagen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.