Emma Toussain
Emma Toussain Nieuws 6 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Elektrische ramen en nog meer: zo modern is de koets waar Charles en Camilla in zitten

Charles III en Camilla rijden momenteel naar Westminster Abbey voor de kroning en dat doen ze in de Diamond Jubilee State Coach. Als je de tv nu aanzet zie je de koets rijden. De grote gouden koets lijkt een oud pronkstuk, maar is tegenwoordig eigenlijk heel modern. Gevalletje dat wist je niet, maar we gaan je nu vertellen over alle moderne snufjes.

Happy coronation day!

Zo modern is de koets waar Charles en Camilla in zitten

De moderne Diamond Jubilee State Coach heeft hydraulische vering, elektrische ramen en zelfs air conditioning. Jaaaa, die had je niet verwacht, hè? Niet dat ze dat in Engeland heel vaak nodig zullen hebben, maar toch fijn dat je in al die gewaden een beetje kan genieten van airco mocht het nodig zijn. Als je denkt dat dit een hele oude koets is, think again. De Diamond Jubilee State Coach werd speciaal voor koningin Elizabeth gemaakt toen zij in 2012 vierde dat ze 60 jaar op de troon zat. Dus het is helemaal nog niet zo oud.

Het interieur is gemaakt van materialen uit verschillende Britse gebouwen en voorwerpen, zoals Buckingham Palace, Windsor Castle, St Paul’s Cathedral, Westminster Abbey, de koninklijke loge van de paardenraces bij Ascot en nog veel meer. De koets is 5,4 meter lang, weegt drie ton en wordt getrokken door zes paarden.

Nog meer leuke feitjes

Charles wordt natuurlijk gekroond en dat gebeurt met.. een kroon. Dit symbolische hoofddeksel wordt al heel erg lang gebruikt tijdens kroningen en nu dus ook voor Charles. Hij is wel speciaal aangepast voor hem, maar blijft een zwaar ding. De St. Edward’s Crown zoals ‘ie heet, is van massief goud en bezet met 444 edelstenen. Meer over de kroon en hoe zwaar deze eigenlijk is, lees je hier.

Ook zijn er heel wat belangrijke gasten aanwezig op deze historische dag. Benieuwd wie?

Ukelele gesigneerd door koning Charles III en koningin Camilla wordt geveild voor waarschijnlijk veel geld

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.