Tessa Ham
Tessa Ham Money 22 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Brianna (27), die bijna de helft van haar inkomen spaart

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Brianna (27) een reïntegratie coach die bijna de helft van haar inkomsten weet te sparen.

Hoe krijgt ze dat voor elkaar?

money talks Brianna

Waarom vind jij sparen zo belangrijk?

“Ik vind het belangrijk om een comfortabel leven voor mezelf te creëren. Ik kon vroeger helemaal niet goed omgaan met geld en had toen ik net op mezelf ging wonen altijd geldzorgen. Naar die periode wil ik nooit meer terug.

Bovendien: als je eenmaal begint en het bedrag op je spaarrekening groeit, is dat best verslavend. Ik ben over de jaren veel bewuster gaan kopen, omdat ik het bedrag elke maand behoorlijk wil zien groeien.”

Waaraan merk je dat je bewuster bent gaan kopen?

“Vroeger gaf ik zo onwijs veel geld uit aan kleding. En nu we bijna af zijn van corona en weer mensen kunnen zien, merk ik wel dat ik af en toe weer de neiging krijg om te shoppen. Ik wil niet wéér dat rokje aan waar iedereen me al honderd keer in heeft gezien. Het lijkt wel alsof iedereen meer kleding heeft dan ik – dus misschien hebben meer mensen deze valkuil wel.

Maar tegenwoordig kan ik me veel beter inhouden. Ik gooi enthousiast dingen in mijn online winkelmandje met het idee dat ik ‘echt nieuwe kleding nodig heb’. Maar dan zie ik het totale bedrag en weet ik: dit is veel te veel geld.

Dan maak ik al een selectie welke kleding ik écht het leukst vind en vervolgens zet ik die op mijn wishlist. Als ik dat ene jurkje maar niet uit mijn hoofd kan zetten, dan koop ik het. Anders is ‘t het dus niet waard.”

Welke spaartip had jij eerder willen weten?

“Nou eigenlijk wist ik die tip wel, maar heb ik ‘m gewoon niet eerder uitgevoerd: je uitgaven bijhouden. Het is echt zo’n standaardtip die je overal leest, maar toch dacht ik altijd: nah, laat maar zitten. Te veel werk, niet leuk genoeg en wie zegt dat het echt werkt?

Achteraf kan ik me wel voor mijn kop slaan, want sinds ik weet waar mijn geld heen gaat kan ik zoveel beter sparen. Ik dacht dat het wel meeviel met hoeveel geld ik uitgaf, maar boy, what was I wrong. Niet alleen aan kleding hoor. Ik bleek bijvoorbeeld nog een ongebruikt abonnement op Storytel te hebben en gaf echt pijnlijk veel geld uit aan koffietjes en snacks onderweg.

Alle categorieën op zichzelf staand waren niet wereldschokkend hoog. Maar veel categorieën waren hoger dan ik dacht. Dáár gaat mijn geld dus heen, dacht ik toen.”

Is het niet heel veel werk?

“Nee hoor, dat valt alles mee. Zeker als je op een gegeven moment dus minder gaat uitgeven, haha. Ik denk dat ik er elke maand een uurtje mee bezig ben. Wat is nou een uurtje? Dat is één aflevering van een serie minder. Dat overleef ik wel en het levert me dus een hoop op.”

Hoe houd je het sparen vol?

“Mensen vragen me dat wel vaker, maar het voelt voor mij niet als een kwestie van ‘volhouden’. Wat ik al eerder zei: ik vind geld echt een middel om latere doelen te bereiken, dus misschien is dat de truc? Het einddoel voor ogen houden?

Ik heb ook helemaal niet het gevoel alsof ik inlever op het ‘leven’ of zo. Of dat mijn leven minder leuk is nu ik veel spaar. Ik ga zeker weleens uit eten of doe een drankje buiten de deur. Zeker in de zomer en de ene week meer dan de andere. Maar dan geef ik bewust minder geld uit in de winter. Of ik let na een drukke week weer op mijn uitgaven. Het gaat allemaal om balans.”

Wat voor spaardoelen heb jij?

“Ik heb heel veel spaardoelen. Een koophuis, mijn bruiloft, een nieuwe auto, een kind later… En ik heb heel veel mooie reizen op de planning staan. Van een treinreis in Zwitserland tot een safari in Zuid-Afrika. Tja, die kosten allemaal geld! Daarom spaar ik gewoon nog lekker door.”

Bekijk ook de Money Talks met Rianne, die spaart voor een wereldreis.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.