Tessa Ham
Tessa Ham Money 4 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Rianne (24), die spaart voor een wereldreis

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: social media manager Rianne (24), die samen met haar vriend spaart voor een wereldreis.

Hoeveel sparen ze daarvoor? En hoe pakken ze dit aan?

inkomsten en uitgaven van Rianne

Hoe heb je het bedrag bepaald dat je wil sparen voor je wereldreis?

“Als je wil sparen voor een wereldreis is de eerste stap bepalen waar je allemaal heen wil gaan. Reizen door Thailand is bijvoorbeeld veel goedkoper dan reizen door de VS. Eerst heb ik dus onderzoek gedaan naar hoeveel een wereldreis eigenlijk kost en hoeveel je per dag kwijt bent op de verschillende continenten. Op We Are Travellers heb je bijvoorbeeld een handig lijstje, waarop je ziet dat je in Azië zo’n 20 á 35 euro per dag kwijt bent en in Noord-Amerika zo’n 35 á 50 euro per dag.

Het liefst zou ik de hele wereld zien, maar ten eerste ben ik van plan een half jaar te gaan reizen, dus zou dat qua tijd helemaal niet mogelijk zijn. Ten tweede word je tijdens het onderzoek al snel met je neus op de harde feiten gedrukt: ook qua budget zal je keuzes moeten maken.

Zodra je hebt besloten waar je heen wil gaan, kun je rekenen hoeveel je dat ongeveer gaat kosten. Maar je moet niet vergeten dat dit niet de enige kosten zijn.”

Op welke kosten moet je allemaal rekenen als je een wereldreis wil maken?

“Je moet ook denken aan vliegtickets, inentingen, een reisverzekering en visums. Zelf neem ik in mijn budget ook mee dat ik af en toe leuke dingen wil doen. Mijn vriend en ik dromen er bijvoorbeeld van om met wilde dieren te zwemmen in Australië. Dolfijnen en walvishaaien staan bovenaan onze wishlist.

Ook willen we gedurende onze reis bijvoorbeeld een ballonvaart maken en zou ik af en toe een bijzondere overnachting willen boeken. We hebben voor onszelf een doel opgesteld van 20.000 euro per persoon. Dat is misschien best veel voor een half jaar. Er zijn bijvoorbeeld backpackers die voor dat geld een jaar weg kunnen blijven.

Maar wij hebben besloten: dit is waarschijnlijk een once in a lifetime experience. We willen daarom alles eruit halen wat erin zit.”

Hoever zijn jullie al richting dat doel?

“Ik ben altijd al een spaarder geweest, dus ik ben verder dan mijn vriend. Naast mijn potje voor financiële tegenvallers – dat is heel belangrijk wat mij betreft – heb ik nu 17.000 gespaard. Mijn vriend zit op de 14.000 euro.”

Wat is je ultieme tip voor mensen die ook willen sparen voor een wereldreis?

“Het is echt belangrijk om van sparen een prioriteit te maken. Elk koffietje dat je hier niet koopt, is een koffie op reis, zeg maar. Toen we begonnen hebben we de bezem door onze uitgaven gehaald en bijvoorbeeld abonnementen die we niet of amper gebruikten, hebben we toen opgezegd.

Je kunt veel zeggen over corona, maar als je aan het sparen bent voor een wereldreis is het wel handig dat je niet veel meer kunt doen dan op de bank hangen en wandelen in het bos. Het afgelopen jaar hebben we flink kunnen sparen. Doordat we nu hebben gezien dat het niet per se nodig is om elke week veel geld uit te geven, wordt het denk ik straks ook makkelijker om dit voort te zetten.”

Wat gebeurt er als jij het doel straks behaald hebt en je vriend nog niet?

“Dat is een goede vraag en daar hebben we het momenteel ook vaak over. Wat ons betreft zijn er twee opties: we sparen door, totdat we uiteindelijk samen 40.000 euro hebben, of we sparen tot hij ook die 20.000 euro heeft behaald. Waarschijnlijk zal ik dan op reis waarschijnlijk toch meer betalen voor bijvoorbeeld bijzondere overnachtingen – voor mijn vriend hoeft dat niet per se.

Uiteindelijk zal het ervan afhangen wat de situatie in de wereld precies is. We hebben geen idee hoe lang het zal duren voordat de hele wereld herstelt is van de pandemie en wanneer we een relaxt gevoel hebben om de wereld over te reizen. In Nederland zal het denk ik eerder herstellen dan in een minder welvarend land, bijvoorbeeld. Maar tot die tijd sparen wij lekker verder.”

Hoe lang duurt het denk je voordat jullie het bedrag bij elkaar gespaard hebben?

“Zelf probeer ik zo’n 800 euro per maand te sparen, al hoop ik natuurlijk dat het meer is. Dat betekent dat ik over 3 à 4 maanden het bedrag bij elkaar heb. Mijn vriend verdient meer en kan per maand zo’n 1.000 euro sparen. Ik gok dat we in 2022 op reis kunnen gaan.

We kunnen in ieder geval niet wachten. Dat is het ook: hoe meer je bezig bent met de plekken die je allemaal wil gaan zien en de bijzondere dingen die je wil doen, hoe makkelijker het wordt om prioriteit te geven aan het sparen in plaats van een onzinnige aankoop waar je toch niets mee doet.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.