Tessa Ham
Tessa Ham Money 18 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Ella (30), die parttime werkt

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: doktersassistente Ella (30), die na de komst van haar eerste kindje een jaar geleden parttime is gaan werken.

Hoe bevalt haar dat? En hoe ging ze om met deze verandering in inkomen?

inkomsten uitgaven van ella

Waarom heb je besloten parttime te gaan werken?

“Mijn vriend en ik waren het er allebei over eens dat er iemand van ons parttime zou gaan werken. Met de hulp van de opa’s en oma’s – we hebben vier paar, omdat zijn en mijn ouders gescheiden zijn – hoeven we geen oppas of opvang te regelen als één van ons drie dagen zou gaan werken.

We hebben het erover gehad wie het zou worden, maar eigenlijk was het al snel duidelijk dat ik liever parttime wilde werken. Als ik op social media en op internet allemaal ambitieuze vrouwen zie, dan schaam ik me bijna om dat te zeggen. Maar als ik langer over nadenk eigenlijk niet: het is altijd mijn ambitie geweest om moeder te worden en ik prijs mezelf gelukkig dat dit is gelukt.”

Ben je achteraf blij met je keuze?

“Ik heb geen moment spijt gehad. Door parttime te werken kan ik tijd doorbrengen met mijn dochtertje – en begrijp me niet verkeerd, dat is vaak ook gewoon heel hard werken haha – maar heb ik ook een eigen leven waar ik bij wijze van spreken aan de eettafel over kan vertellen. Het is voor mij zo de perfecte combinatie.”

Hoeveel ging je in inkomen achteruit en hoe ben je hiermee omgegaan?

“Het viel me nog mee, uiteindelijk moest ik netto ongeveer 600 euro inleveren. Toch was die eerste periode wel even wennen. Niet alleen omdat je in gezamenlijk inkomen achteruit gaat, maar ook omdat er een kleintje bijkomt waardoor je meer uitgaven hebt. Ik ben fan van Excel-sheets, dus voordat ik de beslissing maakte, ben ik eerst met een berekening aan de gang gegaan. Op internet zocht ik op hoeveel mensen ongeveer kwijt zijn aan luiers etcetera en ik vulde onze inkomens in. We hebben toen samen besloten dat we het konden redden.

Zoals ik al zei heb ik altijd de ambitie gehad om moeder te worden. Ik had al zo’n zeven jaar lang elke maand een klein bedrag opzij gezet voor als ik een kindje zou krijgen. Daar koop ik nu bijvoorbeeld kleding voor mijn dochter mee.

Geef je makkelijker geld uit aan je dochter dan aan jezelf?

“Zeker. Vooral als het dus om kleding gaat, daarom betaal ik dat vaak van mijn eigen spaargeld. Ik moet namelijk eerlijk zeggen dat ik heel gevoelig ben voor schattige kinderkleding. Als ik kleding ga kopen voor haar, kom ik gegarandeerd met een zak vol terug. Mijn vriend vindt dat zonde, omdat ze er zo snel uitgroeit. Maar een deel bewaar ik voor een eventuele tweede en een deel ben ik van plan om te verkopen.”

Spaar je voor je kind?

“Iedere maand maak ik 25 euro over naar haar eigen spaarrekening. Dat geld kan ze gebruiken als ze uit huis wil of haar rijbewijs wil halen. Daarnaast beleg ik ook 25 euro per maand. Dat doe ik bij ASN Bank en dat vind ik ideaal. Je kiest één keer een duurzaam fonds en daarna hoef je er bij wijze van spreken niet meer naar om te kijken.

Ik vind het belangrijk om te investeren in een duurzaam fonds, omdat het voor de toekomst van mijn kind is. Hoe kun je wel denken aan de toekomst op het gebied van geld, maar niet denken aan hoe de planeet op dit moment zal zijn?”

Bekijk ook de Money Talks met Chloe, die besparen als een spel ziet.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.