Tessa Ham
Tessa Ham Money 20 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Chloé (28), die besparen als een spel ziet

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: basisschool lerares Chloé (28), die het plezier in besparen heeft gevonden en steeds meer wil besparen.

inkomsten en uitgaven chloe

Zijn besparen en genieten geen twee tegenovergestelde begrippen?

“Zo denken de mensen om mij heen ook, maar ik probeer ze te laten zien dat dat niet zo hoeft te zijn. Het scheelt misschien ook dat ik niet zo’n luxepaardje ben. Doe mij maar kamperen in plaats van een poepchique hotel, bijvoorbeeld. En ik vind picknicken in het park net zo leuk als borrelen op een terras. Op zo’n moment gaat het me meer om de mensen met wie ik ben dan de plek waarop ik me bevind.

Bovendien probeer ik steeds meer slimme maniertjes te vinden om te besparen op zaken die ik sowieso moet uitgeven, zoals boodschappen en niet per se op leuke dingen.”

Waarom vind je besparen zo leuk?

“Het klinkt misschien een beetje stom, maar besparen is echt mijn hobby geworden. Zoals ik al zei vind ik het leuk om steeds nieuwe slimme manieren te vinden om te besparen. Dat ik daardoor ook nog eens mijn spaarrekening kan spekken maakt het een win-win. Zo is het ook allemaal begonnen een aantal jaar geleden: ik vond dat ik aan het einde van de maand te weinig geld overhield dat ik kon sparen.

Hoe meer je gaat besparen en sparen, hoe meer je doorhebt hoe fijn het is dat je je geen zorgen hoeft te maken over geld. Geld maakt niet gelukkig, maar het zorgt wel voor een stuk meer rust. Daarnaast ben ik erachter gekomen dat je door te besparen en minimaliseren vaak ook de planeet een handje helpt.”

Wat is je ultieme tip?

“Een budget, oftewel een limiet, instellen helpt voor mij heel erg. Dus dan bedenk ik hoeveel ik bijvoorbeeld kwijt wil zijn aan boodschappen in de maand en dan probeer ik daaronder te blijven. Het helpt als je het echt als een soort challenge gaat zien. Het is wel verstandig om je budget stapsgewijs naar beneden in te stellen. Als jij nu 400 euro kwijt bent, gaat het natuurlijk nooit lukken om de volgende maand 100 euro uit te geven.

Eigenlijk stel je gewoon elke keer weer voor jezelf een mini-challenge op. Zo kun je op de lange termijn ongemerkt steeds meer gaan besparen.”

Hoe bespaar jij op je boodschappen?

“Inmiddels op veel verschillende manieren. Zo bedenk ik van tevoren voor een aantal dagen wat we gaan eten en dat doe ik zoveel mogelijk met producten die in de aanbieding zijn. Sowieso let ik goed op de aanbiedingen. Zaken als toiletpapier, wasmiddel en tandpasta zal ik nooit niet in de aanbieding kopen. Ook sla ik mijn slag als de vleesvervangers (ik ben vegetarisch) in de aanbieding zijn, dan gooi ik mijn hele vriezer vol.

In de winkel zelf zorg ik dat ik altijd een boodschappenlijstje bij me heb en pak ik een zelfscanner. Zo zie je meteen of je nog binnen budget zit en hij geeft het ook aan als je iets hebt gescand wat in de aanbieding is. Een andere tip is nog de app Too Good To Go. Op die manier haal ik vaak brood, en soms ook groente en fruit, voor een prikkie.”

Waar ben jij nog meer veel op gaan besparen sinds je bent begonnen?

“Absoluut kleding. Over de jaren heen ben ik steeds minder nieuwe kleding gaan kopen, terwijl ik dat daarvoor wel deed. Dan wilde ik ook zoveel mogelijk kleding voor zo min mogelijk geld kopen. Heel erg zonde, want uiteindelijk heb je altijd favoriete kledingstukken die je het meest aandoet, terwijl de rest achterin de kast ligt te verstoffen.

Wanneer ik nu bijvoorbeeld een nieuwe broek nodig heb, kijk ik eerst of ik die tweedehands kan scoren. Een app als Vinted maakt dit nog makkelijker. Het aanbod daarop kan heel overweldigend zijn, maar als je weet wat je zoekt, vind ik het een hele fijne app.

Sinds januari doe ik een no-buy-challenge. Dat betekent dat ik echt niets nieuws meer koop, ook niet op het gebied van interieur en boeken en zo. Dat is echt een uitdaging, maar daardoor vind ik het dus juist des te leuker.”

Waar zou jij nog meer op willen besparen?

“Ik baal dat ik nog in een huurhuis woon haha. Ik zou wel meer willen besparen op energie. Ik gebruik nu al geen droger meer, was minder heet en doe liever nog een laag aan dan dat ik de verwarming een graadje hoger doe. Maar als ik eenmaal een koophuis heb, wil ik echt helemaal losgaan. Dan wil ik het hele huis goed isoleren en zonnepanelen nemen.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.