Tessa Ham
Tessa Ham Money 2 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Shirley (27), die 1.000 euro per maand spaart

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: marketeer Shirley (27), die 1.000 euro per maand spaart.

Hoe krijgt ze dat voor elkaar?

inkomsten en uitgaven shirley

Ben jij altijd al een spaarder geweest?

“Nee, het tegenovergestelde eigenlijk. Ik was iemand die geld uitgaf als water. Ik keek nooit naar de lange termijn en vond het belangrijker om op dat moment de zoveelste spijkerbroek te kopen dan te sparen voor later. Ik had nooit meer dan een paar honderd euro op mijn spaarrekening. Dat is minder dan ik nu in een maand spaar.”

Wanneer is dit veranderd?

“Dat is natuurlijk niet van de ene op de andere dag gebeurd. Maar die verandering is in gang gezet toen ik op mijn 20e uit huis wilde. Ik dacht dat ik het allemaal wel zou redden, maar mijn ouders wisten dat ik geen rooie cent had. Ze stelden me een doel: 3.000 euro op je spaarrekening en dan mag je op jezelf gaan wonen. Woest dat ik was. Maar achteraf snap ik het heel goed en ben ik ze dankbaar.”

Je moest 3.000 euro sparen, hoe heb je dat toen aangepakt?

“Ik ben door mijn bankafschriften gegaan en kwam erachter hoeveel ik wel niet uitgaf aan zaken als kleding en koffie’s op het station. Voor mijn studie moest ik elke dag 45 minuten met de trein en tot mijn grote schrik zag ik dat elke dag wel iets qua eten of drinken op het station kocht. Ik was stomverbaasd: waarom had ik niet door dat ik dit zo vaak deed? En hoeveel geld dat me kostte?

Ik heb toen ook abonnementen opgezegd waar ik niets meer mee deed, zoals mijn sportschool abonnement. Langzaamaan begon ik dichterbij die 3.000 euro te komen. Het was vooral echt een realisatiemoment dat het echt niet langer zo kon. Ik was dus zo in denial dat ik gewoon uit huis wilde gaan.”

Inmiddels spaar je zelfs 1.000 euro per maand, toch?

“Ja, toen ik niet meer studeerde en fulltime ging werken, kwam er natuurlijk veel meer binnen op mijn rekening. Ook toen heb ik aan de hand van mijn uitgaven gekeken hoeveel ik kon sparen. Nu bekijk ik elk jaar in december of ik nog op zaken kan besparen en maak ik eind januari een overzicht van hoeveel ik daardoor nu kan sparen. Dan weet ik ook wat mijn salarisverhoging netto is geweest – dit bedrag gaat sowieso naar mijn spaarrekening. Nu kwam ik in januari 2021 uiteindelijk op 1.000 euro per maand uit.”

Heb je het gevoel dat je minder kan genieten van het nu omdat je zoveel spaart?

“Ik moet eerlijk zeggen dat de pandemie me nu wel helpt bij het sparen. Normaal gesproken vind ik het ook heerlijk om een stedentripje te boeken en zou ik meer geld kwijt zijn aan de horeca. Ik mag dan een spaarder zijn, ik zeg nooit nee tegen een wijntje op het terras. Voor mij waren de grootste besparingen de impulsaankopen die ik deed. Kleding koop ik bijvoorbeeld amper nog, terwijl ik vroeger makkelijk tien kledingstukken kon kopen – waarvan ik de helft dan zelfs ook nog eens semi-leuk vond.

Iemand anders zal kleding misschien wel belangrijk vinden en wil daar wel graag geld aan uitgeven. Dan zou ik kijken op welk onderdeel je dan wel wil besparen. Misschien vind jij tripjes bijvoorbeeld niet zo belangrijk. Of misschien kan je de uitdaging aangaan om een maand lang alleen tweedehands te kopen.”

Heb je spaardoelen?

“Ik wil in de toekomst veel mooie reizen maken. Een wereldreis is denk ik niet helemaal mijn ding – dan mis ik mijn vrienden en familie te veel. Daarom wil ik mijn leven zo gaan inrichten dat ik elk jaar minstens een maand in het buitenland ben. Dat betekent wel dat ik op een gegeven moment mijn vaste baan moet opzeggen en voor mezelf moet beginnen. Als het zover is, wil ik een flink bedrag op mijn rekening hebben staan. Niet alleen om te reizen, maar dus ook om minder drukke maanden op te vangen.”

Bekijk ook de Money Talks met Juliette, die vindt dat ze te weinig verdient. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.