Tessa Ham
Tessa Ham Money 23 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Juliette (25), die vindt dat ze te weinig verdient

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we samen met zusje WorkJuiceaan m ensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: Juliette (25), die vindt dat ze te weinig verdient.

Hoe weet ze dan toch 500 euro per maand te sparen?

inkomsten en uitgaven van Juliette

Praat jij vaak met anderen over geld?

“De enige met wie ik echt over geld praat is mijn vriend. Wij hebben het doel om financieel vrijer te worden, zodat we in de toekomst minder hoeven te werken en wel op dezelfde manier kunnen leven. We hebben het daarom best vaak over beleggen, investeren in vastgoed, budgetteren en passieve inkomsten.

Met familie en vrienden vind ik het lastig om over geld te praten. Misschien komt het omdat ik voor mijn gevoel totaal niet veel verdien. Ik zou wel willen dat ik, en de samenleving in het algemeen, wat meer open was over geld. Ik heb heel lang echt niet om kunnen gaan met geld en dan was dat misschien eerder goed gekomen.

Maar hoewel ik wel wíl dat we met z’n allen meer over geld willen praten, merk ik dat ik hier toch wel moeite mee heb. Een vriendin van mij is bijvoorbeeld heel open over wat ze verdient. Maar omdat zij zoveel verdient, betrap ik mezelf er toch op dat ik denk: ‘logisch dat jij er zo open over praat’. En ‘ja, ja, nu weten we het wel’.”

Waarom vind je dat je te weinig verdient?

“Ik werk als afdelingshoofd voor een grote horecaketen. Kortom: ik werk in een branche waar ik hard moet werken en het minimum betaald krijg. Misschien speelt er ook wel mee dat ik sinds de coronacrisis echt de tijd heb gehad om te kunnen stilstaan bij mijn leven en erachter ben gekomen dat ik dit niet heel mijn leven wil doen. Maar wat ik dan wel wil doen? Geen idee. Bovendien vind ik een carrièreswitch wel spannend. Als ik weer de schoolbanken in zou gaan, zou dat veel betekenen voor mijn financiële situatie. En je hebt toch financiële doelen, die je dan misschien niet kan waarmaken.”

Heb jij onderhandelt over je salaris toen je hier begon met werken?

“Nee, ik was toen nog zo jong, dat ik niet echt wist dat het überhaupt een optie was. Ik wilde gewoon heel graag een baan en wilde dat niet in gevaar brengen. Dat is waarom ik ook vind dat je hier eigenlijk op school over zou moeten leren. Mijn ouders hebben ook niet onderhandelt over hun salaris en kunnen mij daarin dus ook niets leren.

Ik werk hier nu drie jaar en in die tijd heb ik ook nog nooit onderhandeld over mijn salaris. Ik wil het wel, maar durf simpelweg niet. Als ik eenmaal bij mijn beoordeling zit, dan ben ik alles wat ik van tevoren had voorbereid vergeten. Inmiddels wil ik er wel echt werk van maken.

Vlak voor corona zei een ander afdelingshoofd zijn baan op en hij tipte mij dat ik nog eens met mijn leidinggevende aan tafel moest gaan zitten over mijn salaris. Hij was erachter gekomen dat hij meer verdiende dan ik, terwijl we dezelfde rol hebben. Toen we erover praatten, kwamen we erachter dat hij inderdaad wel over zijn salaris had onderhandeld toen hij hier kwam werken.”

Hoe is jouw relatie met geld?

“Eerst was mijn relatie met geld heel slecht. Ik gaf het veel te makkelijk uit, terwijl ik het geld er niet voor had. Ondertussen vermeed ik zoveel mogelijk mijn bankrekening. Als ik niet keek, dan hoefde ik ook niet te weten hoe slecht het er allemaal voor stond. Dat heeft er meerdere keren voor gezorgd dat ik wilde pinnen en er ‘geen saldo’ kwam te staan. Daarom heb ik nu de tic dat ik voor ik naar een winkel ga, altijd even moet checken of er wel genoeg op mijn bankrekening staat – ook al weet ik dat dit sowieso zo is. Maar die schaamte wil ik nooit meer voelen.

Inmiddels ben ik heel actief met mijn geld bezig. Ik houd in een papieren boekje mijn uitgaven bij, dus ik weet precies wat er binnenkomt en uitgaat, en waaraan het wordt uitgegeven. Sommige mensen zullen dat misschien een beetje overdreven vinden, maar ik krijg er zoveel rust van in mijn hoofd.”

Is dat ook meteen jou beste spaartip?

“Grip op mijn financiën was wel de eerste stap voor mij om écht te kunnen sparen inderdaad. Inmiddels zet ik 500 euro opzij. Met mijn salaris vind ik dat best een mooi bedrag. Verder vind ik een automatische afschrijving echt een goede tip en gewoon het meer bezig zijn met geld. Tips lezen op internet en zo. Uiteindelijk hebben die dingen me echt geholpen om nu een mooi bedrag op mijn spaarrekening te hebben.”

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.