Jana Witteman
Jana Witteman Geld 18 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Moneytalk: ‘Ik betaalde de tickets, maar ik kreeg wél nog een Tikkie voor de drankjes’

Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Een tikkie ontvangen, terwijl je zelf ook hebt afgerekend.

Naam: Willemijn
Leeftijd: 23
Woonsituatie: Studio

Moneytalk

Wat moet je doen als je je vriendin meeneemt naar het theater, maar zíj later nog een Tikkie stuurt?

De geldkwestie van Willemijn

“Hoi Jana,

Vorige week ging ik met een vriendinnetje naar een theatervoorstelling. Ik had zelf zin in een theateravond en vroeg of zij daar ook zin in had. Dat had ze, dus ik bestelde de kaartjes en heb die ook betaald. De tickets waren 11,50 per stuk. Geen rib uit mijn lijf, maar voor de volledigheid: ik heb dus 23 euro afgerekend. Voordat de voorstelling begon hebben we nog even wat gedronken, mijn vriendin heeft toen de drankjes en nacho’s betaald. Vervolgens kreeg ik na afloop van die avond een Tikkie van 7,60 euro. Ik heb het bedrag gewoon afgerekend, maar ergens vind ik het toch irritant. Wat zal ik doen?”

Dit vindt de redactie van NSMBL

“Lieve Willemijn,

Dit is een moeilijke! Logisch dat het krom voelt om een Tikkie te krijgen, terwijl jij de kaartjes voor de voorstelling hebt betaald. Tegelijkertijd heb jij haar uitgenodigd. Wie weet zou je vriendin zelf niet naar de voorstelling zijn gegaan, als jij het niet had gevraagd. Misschien heeft ze je uitnodiging wel geïnterpreteerd als een cadeau. Weet je hoe je vriendin er financieel voor staat? Misschien zit ze momenteel wel krap bij kas en kon ze die e het id7,60 voor jouw drankje niet missen. Mocht jee hebben dat ze het geld wél prima kan missen, dan zou je het ook kunnen bespreken. Wie weet heeft ze er niet bij stilgestaan dat jij al voor de tickets hebt betaald, dat jullie beiden dus een deel van de avond hebben afgerekend.

Voor in de toekomst: maak van te voren duidelijk of je iemand meeneemt en daarbij ook voor de ander betaalt, óf dat je verwacht dat diegene zelf haar ticket koopt. Zo voorkom je deze strubbelingen achteraf.”

Moneytalk: ‘Ik vind apart afrekenen vreselijk ongemakkelijk’

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.