Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 17 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek wijst uit: dit is hoe de grote dealbreakers in de liefde zijn veranderd in 50 jaar

Red flags, we hebben het er vaak over en voor iedereen zijn ze anders. Je kan een toekomstige partner nog zo leuk vinden… soms gooit één karaktereigenschap roet in het eten. NPO deed onderzoek naar dealbreakers in de liefde onder de Nederlandse twintigers en daar kwamen interessante bevindingen uit.

Spoiler: we doen een stuk minder ‘moeilijk’ dan de jongeren in de jaren ’70.

Dit zijn de grootse dealbreakers in de liefde onder de Nederlanders

Naar aanleiding van de serie De Stamhouder die op 1 januari  voor het eerst te zien was, deed de NPO onderzoek naar dealbreakers in relaties. Interessant is hoe het, voor bijna de helft van de (eind)twintigers, een dealbreaker is als hun (toekomstige) partner een andere kant kiest in een wereldconflict. Dat komt overeen met de jongeren uit de jaren ’70 toen dit voor 52% van hen gold.

Maar er is meer. Het merendeel van de respondenten (meer dan 70%) is het eens dat het een dealbreaker is wanneer iemand niet eerlijk is over diens familiegeschiedenis. Opvallend is dat het voor jongeren in 2022 belangrijker is dat hun partner door één deur kan met hun familie. In de jaren ’70 stond dit 37% van de respondenten in de weg, in 2022 geldt dit voor 59%.

Introvert en daten? Deze activiteiten zijn perfect om te doen tijdens een date

Minder kritisch op persoonlijke interesses

Tegenwoordig hoeven we echt geen hobby’s meer te delen of exact dezelfde interesses te hebben – we focussen meer dan ooit op de persoonlijke klik. Maar liefst 64% van de respondenten geeft aan wel met iemand te daten als die persoon voor de rivaliserende voetbalclub is. Dit was in de jaren ’70 nog maar 45%. En 68% van de jongeren gaat nu eerder een relatie aan met iemand met andere muzieksmaak. Een goede 50 jaar geleden was dit nog 41%.

Meer gefocust op carrière, minder op het huwelijk

Het staat 84% van de jongere generatie tegenwoordig in de weg als hun ambities niet serieus worden genomen. Dit was in de jaren ’70 voor nog maar 68% het geval. Men gaat nu eerder een relatie aan met iemand met een ander idee over het huwelijk. In de jaren ’70 zou maar 9% van de respondenten in een relatie stappen. In 2022 is dat gestegen naar 24%.

NPO

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.