Jana Witteman
Jana Witteman Geld 11 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Moneytalk: ‘Ik vind apart afrekenen vreselijk ongemakkelijk’

Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreken we wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Nadia’s vriendinnen willen altijd apart afrekenen.

Naam:Nadia
Leeftijd: 26
Woonsituatie: Huurappartement

Moneytalk: Apart afrekenen, graag.

Nadia’s geldkwestie

Hi NSMBL! Help. Ieder jaar ga ik een weekend met vriendinnen op pad. Soms op citytrip, soms op kampeerweekend. I love deze dagen en ik kijk er altijd ontzettend naar uit, maar er is één onderdeel waar ik een hekel aan heb. Namelijk het afrekenen als we uiteten gaan. We maken voor deze tripjes namelijk altijd een gezamenlijke pot waar we dan alles mee afrekenen, maar tijdens die etentjes ontstaat er eigenlijk keer op keer frictie. Het zit namelijk zo: één van de meiden is nogal een moeilijke eter, waardoor zij meestal uitkomt bij een pizza Margarita. En een ander drinkt geen alcohol.

Mijn probleem: die vriendinnen vinden het oneerlijk om het totale bedrag uit de pot te betalen. Dat moment vind ik vre-se-lijk ongemakkelijk. Het gaat misschien om een klein prijsverschil, maar zelfs als je alle jaren bij elkaar op zou tellen, gaat het om een paar tientjes. Puntje bij paaltje rekent iedereen dan apart af, maar ik voel me dan altijd super opgelaten tegenover het personeel. Herkennen jullie dit probleem?

Zo denkt NSMBL over Nadia’s struggle:

Lieve Nadia,

Ten eerste is dit vooral heel vervelend voor jezelf, natuurlijk. Jij bent namelijk degene die zich ongemakkelijk en opgelaten voelt. Die gezamenlijke pot klinkt als een goed idee, maar als deze bij de etentjes niet werkt, dan moeten jullie daar misschien een andere oplossing voor zoeken. Dit probleem is – volgens ons – het makkelijkst opgelost als je zelf het bedrag voorschiet. Dan hoeven jullie niet apart af te rekenen, neem je zelf gewoon de bon mee en kan iedereen vervolgens het bedrag dat zij jou verschuldigd zijn overmaken.

Dat kan natuurlijk alleen als je bereid bent het bedrag voor te schieten. Misschien is het apart afrekenen erin geslopen door de jaren heen, maar met alle mogelijkheden van Tikkies en betaalverzoeken, kun je jezelf het ongemak makkelijk besparen. (Want ja, apart afrekenen kan inderdaad een behoorlijke last zijn voor het personeel). Succes!

Zet dit bedrag elke dag opzij om 10.000 euro in een jaar te sparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.