Jana Witteman
Jana Witteman Money Talks 2 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Moneytalk: ‘Energiecrisis? Daar hebben mijn huisgenoten nooit van gehoord’

Tikkies van 1,25 euro. Bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten. Of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? Susanne woont met twee huisgenoten, die het woord energiecrisis niet lijken te kennen.

Naam: Susanne
Leeftijd: 27
Woonsituatie: 2 huisgenoten

Moneytalk

Mijn huisgenoten stoken alsof de energiecrisis niet bestaat

De geldkwestie van Susanne

“Hey Jana,

Iedere keer als ik thuiskom staat de thermostaat ongeveer op 22 graden, branden er nog drie lampen en op een goede dag staat er tegelijkertijd ook nog een raam open. Je voelt het al: ik stoor me mateloos aan deze taferelen. Nu is het zo dat onze huur inclusief is – en sinds de energiecrisis is de huur niet omhoog gegaan. Financieel maakt het dus niet uit, maar we hebben ook nog te maken met een wereld waar gas nu eenmaal niet oneindig voorradig is. Ik vind het dus voornamelijk vanuit duurzaam perspectief belangrijk om te stoppen met dit gedrag. Nu heb ik het al een paar keer aangekaart, dat we er echt wat beter op moeten letten, maar het lijkt absoluut niet aan te komen. What to do?

Dit vindt de redactie van NSMBL

“Hoi Susanne,
Ten eerste punten voor jou dat je je wél om het milieu bekommert. Maar het is natuurlijk lastig dat jij en je huisgenoten op dat gebied lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan. Ook begrijpelijk dat jij niet degene in huis wil zijn die constant met het vingertje wijst.

Zoveel kost het om de verwarming een graadje hoger te zetten

Gelukkig zijn er een allerlei documentaires, programma’s en organisaties die er hun werk van hebben gemaakt, om ons bewust te maken van de hoeveelheid CO2 die we massaal uitstoten. Misschien kun je voorstellen samen één van die documentaires eens te kijken? Dan hoef jij het allemaal niet uit te leggen, maar heb je wel een mooie opzet voor een gesprek achteraf. Hebben je huisgenoten absoluut geen zin om zich een uur op de bank te nestelen om naar een milieudocu te kijken? Benadruk dan dat dit voor jou écht belangrijk is. Dan doen ze het misschien in eerste instantie niet voor de wereld, maar wel voor jou.”

Moneytalk: ‘Vriend vindt uiteten te duur, nieuwe PlayStation niet’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.