Tessa Ham
Tessa Ham Money 21 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zoveel kost het om de verwarming een graadje hoger te zetten

Als jij dit jaar al de verwarming aan hebt gehad, ben je zeker niet de enige. De herfst is echt weer begonnen. Dat roept bij ons wel de vraag op: hoeveel kost het eigenlijk om de verwarming een graadje hoger te zetten?

Is dat het waard, of kunnen we beter een extra trui aantrekken?

Verwarming een graadje hoger

Hoeveel het precies kost als je de verwarming een graadje hoger zet, verschilt per persoon. Dat hangt er namelijk vanaf of je huis goed geïsoleert is of niet. Wanneer je bijvoorbeeld enkel glas hebt, of veel warmte via de muren verliest, heb je meer energie nodig om je huis een graadje te verwarmen. Het maakt ook uit of je in een appartement, rijtjeshuis of vrijstaande woning woont.

De berekeningen lopen dan ook uit elkaar, maar één ding is zeker: je bespaart als je de verwarming níét een graadje hoger zet. Milieu Centraal deelde vorig jaar met Radar dat het je ongeveer 100 euro per jaar kost om de verwarming een graadje hoger te zetten. Je kunt het natuurlijk ook omdraaien: je bespaart juist 100 euro als je de verwarming een graadje lager zet.

Hogere energieprijzen

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat deze berekening van Milieu Centraal vorig jaar is gemaakt en de energieprijzen tegenwoordig in rap tempo stijgen. Op het AD lezen we dat de energietarieven al twee keer zo hoog zijn als een jaar geleden en dat de prijzen nog steeds oplopen.

Als jij een vast tarief hebt bij je energieleverancier, is er niet veel aan de hand. Maar als jij een variabel tarief hebt, of toevallig net moet overstappen, moet je volgend jaar waarschijnlijk honderden euro’s extra aan energie betalen. De verwarming een graadje lager zetten heeft dan natuurlijk ook meer impact, met energieprijzen die twee keer zo hoog zijn bespaar je ongeveer 200 euro op jaarbasis.

Tips om geld te besparen

Andere tips om op energie te besparen zijn natuurlijk de verwarming laag zetten als je niet thuis bent en de verwarming ‘s nachts laag zetten (15 graden is de aanbevolen temperatuur volgens de Consumentenbond, als je vloerverwarming hebt 17 of 18 graden). Het is nog beter om de thermostaat al een uur voordat je gaat slapen of weggaat lager in te stellen, want het is niet opeens een paar graden kouder in huis.

Doe jij weleens de verwarming in de slaapkamer aan? Alleen daar al kun je zo’n 50 tot 100 euro op jaarbasis mee besparen. Bovendien slaap je ook veel beter in een koude kamer. En de laatste tip: onzichtbaar radiatorfolie achter je radiator kan al een groot verschil maken.

Dat wordt toch maar een extra trui aan deze winter…

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.