Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Modenieuws 22 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Felle kritiek op show tijdens London Fashion Week waarin blauwe plekken worden verheerlijkt

Na het modderbad van Balenciaga tijdens PFW SS23 leek het even klaar te zijn met de controversiële modeshows. Nu is Balenciaga natuurlijk een verhaal apart, maar persoonlijk vinden we het fijn dat veel merken meer terugtrekken naar hun essentie. De afgelopen modeweken zagen we dan ook voornamelijk shows waar meer mode wordt gevierd, dan statements worden gemaakt.

Wat ons betreft, kunnen die twee dingen prima hand in hand gaan. Maar soms ook niet. Zo viel ons tijdens de SS24 show van Mowalola tijdens London Fashion Week iets aparts op: de modellen liepen rond met blauwe plekken in het gezicht.

Trigger warning: dit artikel verwijst naar huiselijk geweld.

Mowalola’s Crash-collectie

De Nigeriaanse modeontwerpster Mowalola Ogunlesi gaat momenteel door het stof om de collectie die zij tijdens afgelopen London Fashion Week toonde. De collectie heette Crash en gaat volgens Mowalola over de ‘fetisjering van pijn na een flinke crash’.

Het resultaat van dit uitgangspunt is dat de kleding er inderdaad uitziet alsof het een car crash heeft doorstaan: vuil en kapot. Toch is het grootste probleem de make-up van de modellen. Zij werden namelijk de catwalk opgestuurd met blauwe plekken, opgezwollen ogen, schrammen, hechtingen en littekens.

Onder andere topmodel Irina Shayk betrad de catwalk met een blauw oog en verwondingen op haar neus. De verantwoordelijke make-up artieste, Isamaya, deelde de beelden van de looks op Instagram.

‘Een blauw oog is geen accessoire’

Toen de beelden van de show op het internet verschenen, kwam een stroom van negatieve en verafschuwde reacties snel op gang. De verwondingen van de modellen zouden huiselijk geweld verheerlijken.

Ook mensenrechtenactiviste Aisha Ali-Khan sprak zich uit: ”Giving supermodels a fake black eye is absolutely reprehensible. What an insult to victims of #domesticviolence seeing injuries like this glamorised for public consumption. @MOWALOLA_ should have known better, & #IrenaShayk should have just said NO!”

Omdat huiselijk geweld in het Verenigd Koninkrijk een probleem is, vinden velen het kwalijk dat deze show juist tijdens London Fashion Week plaatsvond. Mowalola gaf aan dat de show niets met huiselijk geweld te maken heeft, maar daar heeft Aisha Ali-Khan geen boodschap aan. En eerlijk: wij begrijpen haar punt.

Nog meer controverse

En alsof Mowalola niet genoeg controverse toonde, waren er nog twee elementen in de show om over te vallen. Zo bevatte de collectie ook een minirok met de vlag van Saudi Arabië erop en een shirt met ‘4 Slim People‘. Voor beide designs heeft de 28-jarige designer haar excuses aangeboden.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.