larasteenvoorden
larasteenvoorden Haar 2 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Nat haar borstelen: is het echt zó slecht voor je lokken?

Een belangrijk onderwerp voor eigenlijk iedereen met haar: is het oké om je haar te borstelen als het nog nat is? Experts en je tante Tina denken hier allemaal anders over. Tijd om deze vraag voor eens en voor altijd juist te beantwoorden.

Het antwoord op deze brandende vraag is afhankelijk van je haartype. Angela Onuoha is tricholoog, wat betekent dat ze gespecialiseerd is in haarziekten en -afwijkingen. Zij zegt dat het voor steil haar en haar met slag beter is om het te borstelen als het droog is. “Voor haar met een krultextuur is het gezonder om het te kammen als het nog nat is,” aldus Onuoha. Maar hoe zit dit precies?

Steil haar of slag

Gezond haar is sterk en flexibel vanwege de meerdere soorten chemische bindingen in de eiwitstructuur van je lokken. Klinkt ingewikkeld, eigenlijk moet je vooral onthouden dat één van deze bindingen tijdelijk breekt als je haren nat zijn, waardoor het elastischer wordt. Als het daarna droogt, zal het zich hervormen. Als je rechte of golvende lokken hebt, zorgt de grotere elasticiteit ervoor dat je haar sneller breekt als het nat is. Je snapt wat er gebeurt als je het dan borstelt.

Krullende textuur

Bij haar met een krultextuur is een beetje extra elasticiteit eigenlijk wel goed. Op elk punt waar de haarstructuur buigt, krult of oprolt, is deze iets zwakker. Als dit haar droog is, zijn er een heleboel ‘knappunten’, dus beter borstel je het dan niet. Als deze haarstructuur nat is, zijn de krulvormen zachter en meer flexibel, waardoor je borstel er gemakkelijker doorheen glijdt.

Lekker glijden

En dat glijden is precies wat je wilt. Producten als een ontklitter of goede leave-in conditioner voegen een glad laagje toe, waardoor het gemakkelijker en minder schadelijk wordt om je haar te borstelen. Je moet een beetje experimenteren met deze producten om te merken wat het beste voor jouw haar is. Denk ook aan olie, haarserums, mousse en stylingsprays.

Borsteltechniek

De borstel en welke techniek je toepast zijn ook van belang. Dus niet als een malle door je haar raggen, zoals een rockster zijn gitaar bespeelt. Maar rustig ontwarren, bijvoorbeeld met een Tangle Teezer of de Wet Brush (nee, je haar hoeft niet nat te zijn om deze te gebruiken). Enneh, maak ‘m vaak genoeg schoon met wat warm water en shampoo, hieronder zie je waarom.

@everything_tidy

This is disgusting 🤮 #fyp #foryou

♬ original sound – Everything_Tidy

De juiste techniek? Begin met de punten en werk van onder naar boven toe om zoveel mogelijk knopen en spanning te voorkomen.

Plan van haarpak

In het kort: krullend haar kam je het ‘t beste door als je gebruik maakt van conditioner. Als je stijl haar hebt, doe er dan regelmatig een glansspray of serum doorheen om het sterk te houden. Wil je jouw golvende haar aan de lucht laten drogen? Probeer dan een goede olie of ontwarrende spray vóórdat je gaat douchen. Je hebt in elk geval een beetje geduld en wat experimenten nodig om de juiste aanpak te kiezen, je haar verandert namelijk ook continu. De producten en borstels die je een jaar geleden gebruikte, zijn vandaag misschien niet meer juist. Daarom is flexibiliteit een goede zaak: in je haar en in je leven.

6 manieren om pluizig haar tegen te gaan (ja, zelfs in de winter)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.