Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Haar 17 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

6 manieren om pluizig haar tegen te gaan (ja, zelfs in de winter)

Nu we onze winterjas weer bijna aan de kapstok kunnen hangen (koud is het de laatste tijd he?), betekent dat ook dat ons haar weer meer gaat pluizen. Ben jij die pluizende coupe liever kwijt dan rijk? We delen in dit artikel 6 tips tegen pluizig haar die je gaan helpen.

First things first, er is niets mis met pluizig haar. Pluizend haar is hartstikke normaal (en zelfs een trend afgelopen zomer) – het zorgt voor meer volume en sommige mensen hebben er nou eenmaal meer last van dan anderen. Zo kan het voorkomen dat jij elke dag “last” hebt van pluis, terwijl jouw beste vriendin daar nooit problemen mee heeft gehad.

Waarom gaat haar pluizen?

Over het algemeen is er één duidelijke reden aan te wijzen waarom jouw lokken gaan pluizen: uitdroging. Dat is ook waarom haar in de herfst en winter pluiziger is dan in de zomer: door de kou drogen jouw lokken een beetje uit. Doordat jouw haar vocht te kort komt, gaat het breken en pluizen.

Wil jij die pluizige bos een beetje temmen, dan heb je misschien wel iets aan de onderstaande 6 manieren om jouw haar minder te laten pluizen. Maar remember; ook met jouw poofy hair ben je prachtig.

6 tips tegen pluizig haar

1. Haarmaskers

Een goede manier om meer vocht in je haren te krijgen, is wekelijks een haarmasker toevoegen aan je haarroutine. Laat het masker lekker lang zitten om de goede stoffen echt hun werk te laten doen.

5 fijne haarmaskers die je droge lokken een instant boost geven

2. Was je haar niet te vaak

Was jij het liefste elke dag je haar? Dan hebben we slecht nieuws: met het wassen van jouw lokken, droog je ze telkens een beetje uit. Daarom is het beter om je haren minder vaak te wassen. Volgens Jen Atkin moet je het op deze manier wassen om zo lang mogelijk van een schone coupe te genieten.

Nog een tip om rekening mee te houden: gebruik een shampoo zonder alcohol, siliconen en sulfaten. Deze ingrediënten drogen je lokken alleen maar meer uit, en dat wil je natuurlijk tegengaan.

3. Gebruik na het wassen altijd een conditioner

Het gebruiken van een goede conditioner kan ervoor zorgen dat jouw haar een stuk meer vocht vasthoudt. Je kunt prima na elke wasbeurt een conditioner toevoegen aan je haarroutine, dus doe dat ook vooral. Het resultaat is een shiny coupe met zo min mogelijk pluis.

Heb je krullend of wavy haar? Dan kan je gerust een leave in conditioner gebruiken. Krullend haar is altijd nog net wat droger dan steil haar, en daarom kan het toevoegen van een leave in zeker geen kwaad.

Je gebruikt je conditioner al je hele leven verkeerd – zo doe je het goed

4. Plan een kappersafspraak in

Weet je waar je ook pluizige lokken van kunt krijgen? Dode haarpunten. Het is in de winter dus juist heel belangrijk om die puntjes goed bij te houden, zodat je zo min mogelijk last hebt van die dode haarpunten. Je zult zien dat zo’n kappersafspraak wonderen kan doen voor je coupe.

5. Douche met koud water

Dit is een uitdagen, juist in de winter, dat snappen we ook. Maar we schreven al eens eerder over de voordelen van koud douchen, en minder pluizig haar is er slechts één van. Draai daarom de temperatuur van het douchewater eens wat kouder, en skip die hete douche.

6. Raak je haar niet meer aan als het droog is

Dit is misschien wel de lastigste tip, we get it, maar we gaan ‘m toch vertellen. Om die pluizige look tegen te gaan, is het belangrijk dat je jouw haar niet meer aanraakt zodra het droog is. Bij krullen en wavy haar geldt het nog het meest: zodra je jouw droge krullen aanraakt, kan het zijn dat de haren door de war gaan. Ze weten niet meer welke kant ze op moeten, en gaan pluizen.

Hoeveel cm per jaar groeit jouw haar nou écht? We hebben het antwoord

Mindbodygreen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.