Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Entertainment 6 dec 2018
Leestijd: 6 minuten

Deze vrouwelijke Nederlandse DJ’s moet je in 2019 in de gaten gaan houden

De Nederlandse muziekindustrie is booming, dat weten we allemaal. Maar naast grote artiesten zoals Martin Garrix en Armin van Buuren, zijn er ook heel veel super talentvolle vrouwelijke DJ’s in ons land. Wij lichten deze creative topvrouwen uit.

Nederlandse DJ’s

Nederland is al jarenlang een pionier als het aankomt op muziek. Van elektronische deuntjes, naar dancemuziek tot aan hiphop. We kunnen alles en we kunnen het goed. Toch lijkt het af en toe nog steeds alsof we alleen maar écht trots zijn op de grote mannelijke DJ’s zoals Tiësto, Hardwell en Martin Garrix. Waarom? Er zijn ook ontelbaar veel bizar getalenteerde vrouwelijke DJ’s in ons kikkerlandje die net zo goed een podium en waardering verdienen.

Op grote festivals in Nederland is het grootste deel van de line-up nog altijd mannelijk, terwijl er net zoveel talentvolle vrouwelijke artiesten zijn. Genderongelijkheid blijft een issue en daarom zetten wij de zes vetste vrouwelijke DJ’s uit Nederland op een rijtje. Deze power vrouwen laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om het als vrouw zijnde te maken in de, nog altijd door mannen gedomineerde, muziekindustrie.

Rachel Green


De eerste uit het lijstje van vetste vrouwelijke DJ’s uit Nederland is Rachel Green. Ze is een DJ en producer en is gespecialiseerd in bass. Zware muziek en gekke geluiden die een beetje tegen de mainstream muziek ingaan, is wat je van haar kan verwachten. Maar ook hiphop, trap en UK garage komen veel voorbij tijdens haar sets.

In 2009 is ze al begonnen met draaien in Australië, maar vanaf 2012 kreeg ze meer bekendheid in Nederland en ging haar carrière ineens als een speer. Omdat haar muziek een beetje moeilijk te plaatsen was in grote clubs, ging ze eigen clubavonden organiseren. Een perfect voorbeeld van tegenslagen omzetten in kansen en iets wat super inspirerend is, if you ask us.

Drknghts Collective


Zeg je de hele avond dansen? Dan zeg je Drknghts Collective. Deze chicks hebben beats waar je U tegen zegt en zijn niet bang om underground muziek in hun sets te gooien. Dat in combinatie met hun vette, originele stijl maakt hen queens achter de draaitafels. Ze doen hun eigen ding en ze laten zich niet de les lezen door anderen.

Het creatieve collectief bestaat uit Kristieyana, Phoenix en Bubbles en ze zijn absoluut niet meer weg te denken uit de underground clubscene in Nederland. Ze willen hun visie delen en hebben een hele eigen manier van draaien en keuzes maken. Precies waarom ze in dit rijtje thuishoren.

Sandrien


Sandrien is godin van dancemuziek als je het ons vraagt. In 1999 begon haar carrière als DJ vorm te krijgen en draaide ze vooral op intieme locaties haar sets. Daarnaast gaat Sandrien natuurlijk hand in hand met onze geliefde een gemiste club de Trouw in Amsterdam (R.I.P Trouw) waar ze super vaak de hele nacht het publiek meesleurde met haar muziek.

Ze heeft op zo ongeveer elk festival in dit genre gestaan en weet het elke keer weer voor elkaar te krijgen om het publiek helemaal wild te maken. Ze staat er bekend om dat ze heel erg inspeelt op het publiek tijdens haar set door aan te voelen wat de mood is. Resultaat? Iedereen is fan van Sandriens live sets, zowel de korte sets als de lange, opbouwende sets

Carista


Deze vrouwelijke topper is zeker niet de minste. Op dit moment is ze al groot in Nederland en ze stelt nooit teleur. Toen we haar afgelopen editie hebben gezien op Lowlands wisten we het zeker: haar moeten we in de gaten houden. De power chick is altijd dicht bij zichzelf gebleven en waar mensen vroegen of ze meer de commerciële kant op wilde gaan, deed ze dat niet.

Haar DJ-sets zijn swingend en haar muziekkeuze voor sets is super divers. Van hiphop, naar house tot aan disco, RnB en meer. Daarmee is Carista super veelzijdig niet bang om haar publiek te verrassen. Maar het blijft niet alleen bij draaien, Carista heeft sinds kort namelijk ook haar eigen radioshow bij Red Light Radio in Amsterdam. Al met al eentje om in de gaten te houden en een van haar vele shows te bezoeken.

Lieke Trienekens


Als er een Nederlandse vrouwelijke DJ weet hoe je het gevoel van de muziek moet overbrengen, dan is het Lieke wel. De Amsterdamse chick weet wat ze wil en gaat hier ook volledig voor.

Op zo ongeveer elk festival afgelopen zomer draaide ze haar plaatjes en ze is niet meer weg te denken uit de Nederlandse DJ-industrie. Lieke kan je bijna elk weekend wel ergens zien optreden en je weet zeker dat het publiek helemaal lekker gaat op haar deuntjes.

Dj Isis


DJ Isis is een Nederlandse DJ én producer en ze weet waar ze voor staat. Door heel veel mensen wordt zij als één van de vrouwelijke pioniers gezien op gebied van elektronische muziek. Da’s niet alles, want Isis staat ook in het lijstje met beste tien vrouwelijke tech house DJ’s.

Daarnaast is deze vrouwelijke ondernemer van 2010 tot 2012 de nachtburgemeester van Amsterdam geweest. Binnen haar functie als nachtburgemeester heeft ze zich hardgemaakt om de uittocht van kunstenaars uit Amsterdam te stoppen. Dit heeft ze gedaan door meer ruimte te creëren voor spontaniteit en flexibiliteit. Als dat geen echte zakenvrouw is, weten we het ook niet meer.

We vinden dat we af en toe echt wel meer aandacht mogen geven aan creatief talent en zéker wanneer dit talentvolle vrouwen zijn. Door met z’n allen op te komen voor gendergelijkheid in de creatieve industrie en hier meer aandacht aan te besteden, kunnen we dingen veranderen.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Deze campagne zet zich in voor genderongelijkheid in de muziekindustrie

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.