Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 1 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Nieuwe dingen doen eng? Ja, maar Britt doet ze dan toch!

‘Ik ben Britt, ik ben niet sterk en niet lenig’. Zo stelde Britt (27) zich voor toen ze begon met paaldansen, voor haar iets compleet nieuws op sportgebied. “Ik zat niet lekker in mijn vel en gleed elke les zwetend uit de paal. Echt potentie had ik dus niet.” Ze vertelt haar verhaal in een serie die we samen met ING maken over beginnen met iets nieuws.

Een beetje een rebelse keuze was het om te gaan paaldansen. Britt zat op korfbal, maar had een heftige knieblessure. ‘Als je zo doorgaat, heb je op je 30e nieuwe knieën nodig’, kreeg ze te horen.

“Ik las iets over paaldansen en dat leek me, als rebelse tiener, wel cool. Ook omdat het stigma op paaldansen toen, acht jaar geleden, nog best wel groot was. Mijn ouders vonden het niks. Toen ik een prijs won – een maand lang eens in de week paaldansen – en mijn moeder zag hoe blij ik ervan werd, was ze om.”

Angst overwinnen

Britt vond het leuk, ook al dacht ze er totaal niet goed in te zijn. En dat was best bijzonder. “Ik ben heel competitief ingesteld en heb tegelijkertijd last van faalangst. Daardoor vind ik het spannend om iets nieuws te gaan doen en wil ik alles wat ik doe meteen goed kunnen. Ervaren dat ik ook kan sporten gewoon omdat ik het leuk vind, is een hele overwinning voor mij geweest.”

Het bloed kruipt natuurlijk wel waar het niet gaan kan, dus duurde het niet lang voordat Britt vaker ging trainen. En toen dat goed ging, besloot ze ook eens mee te doen aan een wedstrijd. “Juist omdat ik nieuwe dingen doen eng vind, wilde ik ook dit weer overwinnen.” Ze won niet, maar had wel meteen de smaak te pakken. Ze wilde meer wedstrijden!

Britt paaldansen ING
Bron: Eman van Doorn

Snel ontwricht

Toch ging het niet zonder slag of stoot; Britt heeft al wat blessures gehad. “Ik heb een heftige vorm van hypermobiliteit, waardoor er snel iets ontwricht raakt. Daar is helaas niets aan te doen. Wel zeiden de artsen stuk voor stuk – en ik heb er heel wat gezien intussen – dat ze vrij weinig hypermobiele mensen tegenkomen die zo gespierd zijn als ik. En dat zorgt er wel voor dat mijn spieren mijn botten beter bij elkaar houden dan wanneer ik niet zo hard zou trainen. Ik ben dus heel dankbaar dat ik nooit heb opgegeven.”

Doorzetten is sowieso haar middle name. Als Britt aan iets begint, gaat ze er ook voor. “Ook na acht jaar heb ik nog zo veel plezier in het paaldansen. De combinatie van kracht en lenigheid vind ik heel leuk. Het blijft uitdagend. Doordat het een relatief jonge sport is, komen er steeds nieuwe moves bij. En ik heb er allemaal nieuwe vrienden door gekregen, we trainen met zo’n leuke club mensen. Ik geef intussen zelf ook les, omdat ik er zo graag ben en anderen wil laten zien hoe geweldig deze sport is. Ook als je net begint en denkt dat je er niet goed in bent.”

Hopeloos geval

Ze wil meedoen aan het volgende NK en als het even kan Europese wedstrijden doen. “Of wereldkampioen worden, dat zou echt de kroon zijn op mijn werk. Een beloning voor de kleine Britt die ooit begon en er niks van kon. Die altijd uit de paal gleed, omdat ze zo zweette. De docent noemt mij nog altijd een goed voorbeeld van een hopeloos geval met wie het toch goed is gekomen.”

En als het niet lukt om prijzen te winnen? “Dan ben ik ook blij hoor. Ik hoop vooral mensen te inspireren met mijn verhaal. Ik wil laten zien dat je jezelf niet moet (laten) belemmeren. Zoek een passie en begin gewoon! Misschien groei je niet zo hard als een ander, maar gun het jezelf om het in je eigen tempo te doen. En denk niet: ik ben niet goed genoeg om ermee te beginnen. Je wordt vanzelf beter. Als je nooit begint, weet je zeker dat je jezelf nooit ontwikkelt!”

Beginnen is helemaal het einde

Vind jij het net als Britt spannend om te beginnen met iets nieuws? Toch kan het heel eenvoudig zijn om te beginnen met iets waarvan je later profijt kunt hebben. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor beleggen. ING maakt het je makkelijk om daarmee te beginnen via ING Eenvoudig beleggen. Naast sparen vergroot je je kansen om je geld te laten groeien, zonder dat het je veel tijd of moeite hoeft te kosten. Je hoeft alleen maar te beginnen! Kijk hier voor meer informatie.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen.

In samenwerking met ING

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.